Achter de schermen

Afval scheiden

Onlangs was ik bij een evenement dat helemaal in het teken stond van het stoppen van voedselverspilling. Daar kwam ook het belang van gescheiden afval aan de orde. Toen ik nog buitenaf woonde, werd er redelijk gescheiden ingezameld. Op het moment dat ik weer aan de Vismarkt kwam te wonen, kwam aan de vorm van afval inzamelen een drastisch einde. Er stond alleen een grijze bak bij de woning en bij navraag aan het loket op het gemeentehuis kreeg ik te horen dat er op dit adres geen extra container bij kon.

Of ik het nu verkeerd begrepen heb of de dame mij, er is schijnbaar sprake geweest van miscommunicatie. Aangezien ik nooit een groene bak of een bak met oranje deksel bij de Vismarkt heb zien staan, heb ik het er verder bij gelaten. Tot dat evenement dus. Ik besloot navraag te doen bij de voorlichting van de gemeente en die vond het ook vreemd. Er werd veel tijd in gestoken om met een gedegen antwoord te komen - dat mag ook wel eens worden gezegd.

Een passage: "In de dorpen geldt hetzelfde beleid als er buiten. Iedereen kan een grijze, groene, en oranje container vragen. Het papier wordt apart ingezameld bij en door verenigingen (b.v. Scouting Den Burg achter de begraafplaats) en voor een papiercontainer kan iedereen eventueel bij Amsing een container vragen. Dus ook in centrum Den Burg geldt de algemene regel dat er gescheiden wordt opgehaald. Ook voor de Vismarkt kunnen dus meerdere containers gevraagd worden. Er zijn echter ook plekken in Den Burg waar of de bewoners geen ruimte hebben voor containers of de gemeente geen containers kan inzamelen. Daar plaatsen we (ondergrondse) verzamelcontainers. Zo staan er op de Burgwal op straat naast het park een aantal containers waaronder een groencontainer (in beugel) een ondergrondse plastic container en een ondergrondse grijscontainer."

Heb ik mijn onderzoek dus zelf slecht gedaan destijds. Toch maar eens een serie containers aanvragen, die ruimte heb ik namelijk best. Ik ga geen vingerwijzen, want zelf heb ik nog geen actie ondernomen. Maar ik hoop dat er binnenkort op de containersplaats meer groene containers en containers met oranje deksels te ontwaren zijn. Er staan daar immers ook eens in de drie weken meerdere grijze containers.

Job Schepers