Sonnenhof in De Koog.
Sonnenhof in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

Vragen D66 over gebruik van 25 procent-regeling voor bedden

D66 heeft vragen gesteld aan het college over de 25 procent-regeling die toeristische accommodatie bij kwaliteitsverbetering de mogelijkheid biedt om het aantal slaapplaatsen met maximaal 25 procent uit te breiden.

Het college heeft recent ingestemd met vier principe-verzoeken dan wel aanvragen van toeristische bedrijven voor kwaliteitsverbetering en daarmee samenhangend een uitbreiding van slaapplaatsen. D66 wijst erop dat de 25 procent-regeling een uitsterfregeling is, maar dat het erop lijkt dat hij steeds vaker wordt gebruikt.

De partij wil van het college weten hoe vaak de regeling in 2016, 2017, 2018 en 2019 (tot nu toe) is toegepast. De partij wil ook weten hoeveel bedden daarmee gemoeid waren en in hoeverre uitbreiding getoetst is aan alle voorwaarden. D66 wil van het college ook weten hoeveel aanvragen voor de 25 procent-regeling nog in behandeling zijn bij de gemeente en hoeveel bedden daarmee gemoeid zijn.

D66 baseert zich op ontwikkelingen bij Sonnenhof in De Koog, Waddenzicht op Oost, Hotel De 14 Sterren bij De Dennen en Hotel Prins Hendrik nabij Oosterend. Bij de laatste heeft het college recent besloten mee te werken aan de uitbreiding van het aantal recreatieve slaapplaatsen van 48 naar 60. Dat zijn zes nieuwe hotelkamers die binnen de bestaande bebouwing worden gerealiseerd. Bij De 14 Sterren gaat het om een uitbreiding van 28 naar 34 bedden. Daar komen ook een wellness, een zaal voor horeca en culturele activiteiten met daaronder personeelsverblijven. De uitbreiding past volgens het college binnen het bestaande bouwvlak. De extra bedden zijn nodig om de uitbreiding mogelijk en exploitabel te maken.

Bij Waddenzicht zijn plannen om de groepsappartementen en een wierschuur om te bouwen tot hotelkamers, zodat er straks sprake is van een 'gastrofarm' waarbij sprake is van veel kwaliteitsverbetering en aandacht voor duurzaamheid. Bedoeling is ook dat er een restaurant komt (toegestaan op het perceel) en dat de dienstwoning wordt uitgeplaatst. Er zijn twintig recreatieve slaapplaatsen en bedoeling is dat er vijf bijkomen.

Bij Sonnenhof is het college akkoord met een principe-verzoek om twee appartementen te bouwen in een kap op het dak en uitbreiding van het bouwvlak voor een fietsenstalling, vuurplaats en uitbreiding van een receptie. De wens leeft ook op het perceel een dienstwoning te realiseren. Daar gaat de beoogde kwaliteitsverbetering gepaard met een uitbreiding van zestig naar zeventig bedden.