Van de Wetering

vice-voorzitter raad

D66-raadslid Astrid van de Wetering is benoemd tot vice-voorzitter van de gemeenteraad voor het geval de burgemeester de raadsvergadering niet kan leiden.

Van de Wetering werd vorige week met 14 stemmen voor en één stem tegen gekozen als vice-voorzitter van de raad. Volgens goed gebruik is over het algemeen het langstzittende raadslid automatisch de vervangend voorzitter, maar de gemeenteraad kan ook anders bepalen.

In geval van het langst zitten zou VVD-raadslid Jur Schuiringa de eerst aangewezen kandidaat zijn. Hij zit net als Van de Wetering sinds 2010 in de gemeenteraad maar is wat ouder dan Van de Wetering, waardoor hij als eerste in aanmerking kwam. Hij gaf echter aan de post van vice-voorzitter niet te ambiëren, waarna Van de Wetering in beeld kwam.

De burgemeester liet tijdens de raadsvergadering weten dat VVD-raadslid Peter van Sijp het meeste aantal dienstjaren van alle raadsleden heeft, omdat hij ook jarenlang raadslid op Terschelling was, maar die jaren tellen in een volgende gemeenteraad niet mee. Ben Zegeren (CDA) kwam al vóór Schuiringa en Van de Wetering in de gemeenteraad (in december 2008), maar was er tussen 2010 en begin 2012 een tijdje uit, waardoor hij niet in aanmerking kwam. Hetzelfde gold voor Cees Hoogerheide die eveneens in 2010 raadslid was, maar na 2014 een tijdje uit de raad was.

Van de Wetering is tevens waarnemend burgemeester wanneer het voltallige college van burgemeester en wethouders van het eiland af is. Dat is vooral formeel en bedoeld om in ieder geval een verantwoordelijk bestuurder op het eiland te hebben wanneer het gehele college buiten de gemeentegrenzen verblijft. Dat is meer voor situaties wanneer zich een ramp of een calamiteit voordoet waarbij het bevoegd gezag nodig is om beslissingen te nemen. De vice-voorzitter van de raad is vaak ook een belangrijke tegenhanger voor de burgemeester en de vice-voorzitter bewaakt mede de integriteit en de kwaliteit van besluitvorming in de gemeenteraad