Eerste Texelse pulskotters moeten eind 2019 stoppen met pulstuig

De pulskotters op Texel kunnen tot eind dit jaar met pulstuig blijven werken, maar daarna is het voor de eerste kotters afgelopen.

Dat valt op te maken uit een brief die minister Carola Schouten (LNV) vorige week heeft verzonden naar aanleiding van het Europees verbod op de pulsvisserij. De eerste lichting pulskotters moet al eind mei stoppen met pulsvissen. Dat gaat om 42 kotters die in 2014 een ontheffing (categorie 3) kregen van het ministerie. Onder deze lichting zitten nog geen Texelse pulskotters.

De volgende groep die moet stoppen zijn de 42 kotters die in 2011/2012 een ontheffing (categorie 2) kregen. Hier vallen ook een aantal Texelse pulskotters onder. Zij mogen tot 31 december 2019 met pulstechniek blijven werken. Op die manier kan volgens het ministerie onderzoeker Adriaan Rijnsdorp van Wageningen University and Research zijn meerjarig onderzoeksprogramma naar de pulsvisserij afronden. De kotters die al in 2010 een ontheffing kregen (categorie 1) kunnen tot 1 juli 2021 blijven pulsvissen. Daar vallen onder meer de TX36, TX38 en de TX68 onder. Zij waren destijds de pioniers op het gebied van de pulsvisserij, nadat eerder een Urker kotter met pulsvisserij had geƫxperimenteerd.

Minister Schouten kaart bij het Europees Hof aan dat het pulsverbod nog niet kon worden ingesteld, omdat het wetenschappelijk onderzoek van Rijnsdorp nog niet klaar is, terwijl dat een pijler had moeten zijn om de besluitvorming op te baseren. Volgens voorzitter Maarten Drijver van VisNed wordt dat zeer gewaardeerd vanuit de visserij, maar wordt er niet direct hoop uit geput. De stemming is vooralsnog teneergeslagen en vol ongeloof over de Europese besluitvorming. "Dan moet je nu aan innovaties gaan werken, terwijl je een goede innovatie had die verboden wordt." Het ministerie houdt vrijdag 26 april in Nootdorp een bijeenkomst voor de pulsvisserij om de gevolgen van het verbod door te nemen.