Deva van der Plaats en Ad Harman van Skills in het voormalige groothandelscentrum in Oudeschild.
Deva van der Plaats en Ad Harman van Skills in het voormalige groothandelscentrum in Oudeschild. Foto: Gerard Timmerman

De bijzondere wereld van SkillS

Wie in Oudeschild door de imposante kloosterpoort stapt, komt in de bijzondere wereld terecht. Een buitengewone collectie meubels, accessoires en curiositeiten uit de tijd van weleer. We zijn bij SkillS op Schilderweg 251 a, voorheen kringloopwinkel Effe Kieke.

Een showroom annex winkel, met in de aangrenzende ruimte een werkplaats en op de bovenverdieping een schilderatelier. De showroom wordt gerund door Ad Harman, de werkplaats en het atelier zijn het domein van keuken- en meubelmaker en interieurbouwer Deva van der Plaats van Stupa en Tiny houses.

In de showroom een kleurrijke collectie, zoals ook het verhaal over hoe de twee ondernemers bij elkaar zijn gekomen bijzonder is. Deva: "Ik zat in Oosterend en werkte samen met mijn zoon Serai. We bouwden Tiny Houses, een "Pipowagen" die we zelf hadden bedacht, ontworpen, gebouwd en ingericht.

Serai was toe aan wat anders en werkt nu bij bouwatelier Fiction Factory, het bedrijf van Oep Schilling. Met Oep heb ik vroeger ook nog gewerkt. Het is mooi dat dat nu weer samenkomt. In mijn eentje zat ik in Oosterend niet meer op mijn plek. Hannes van Angeren bracht mij in contact met Ad."

Ad, tevens exploitant van De Compagnie: "Ik had deze ruimte gehuurd voor opslag. Maar het pand bood veel meer mogelijkheden. Van het één kwam het ander. Het is leuk uitgepakt, mensen zijn aangenaam verrast." Spullen, veel van hout, haalt hij her en der op en worden ook gebracht. "Ik vind het leuk om ze op te knappen en van oude materialen iets eigentijds te maken en er hier wat moois van te maken."

Deva helpt hem waar nodig, maar werkt vooral in zijn eigen werkplaats. "We vullen elkaar aan en het valt allemaal mooi in elkaar." Voor Ad een welkome afleiding van het horecabedrijf op de haven. "Ik vind dit heerlijk. Hier kan me even helemaal afsluiten."

Deva, die al sinds 1990 in de bouw werkt, gebruikt voor zijn keukens, meubels en interieurs natuurlijke, verantwoorde materialen, zoals hout, leem, verf en oliën. "Hier in de werkplaats kan ik heerlijk aan mijn opdrachten werken."