Yvon en Annemiek bij de tafel voorin de winkel.
Yvon en Annemiek bij de tafel voorin de winkel. Foto: Job Schepers

'Van toen, voor nu' blijft het motto bij Fase 2

Annemiek van Beek-Boon is vanaf woensdag (1 mei) de nieuwe eigenaresse van Fase 2, de winkel in antiek, curiosa en brocante aan de Kogerstraat in Den Burg. Ze neemt de winkel over van Yvon van de Voorde die vijftien jaar lang met hart en ziel in de winkel werkte.

"Ik zag een briefje achter de toonbank dat er opvolging werd gezocht en dacht meteen: 'dat is iets voor mij'. Het voelde goed. Ik heb altijd in winkels gewerkt en heb al eerder - naast mijn gewone baan - een klein winkeltje gehad bij René Pop, toen nog in de Kikkertstraat in De Cocksdorp. Ik verkocht zijn foto's en daarnaast ook allerlei tweedehands interieurspulletjes. De laatste jaren werkte ik in de Sportshop. Maar mijn hart ligt hier. Je krijgt de leukste gesprekken met klanten over de historie van spullen. Bij mijzelf is de liefde voor tweedehands spullen ook groot. Als ik op vakantie ben, gaan we altijd wel even naar een rommelmarkt, kringloopwinkel of antiekzaak", vertelt Annemiek.

Met de overname komt er voor Yvon een einde aan een prachtige periode van haar leven. "Het wordt lichamelijk te zwaar, maar ik heb nooit een seconde spijt gehad van deze winkel. Ik heb het met heel veel plezier en liefde gedaan. Mijn moeder is een geboren Texelse - en was na een periode aan de overkant - weer op Texel gaan wonen. Toen zij ouder werd, wilde ik weer in de buurt van haar wonen en zo kwam ik op Texel terecht. Ik heb hier mijn huidige man, Jan Witte, leren kennen, zonder hem was het hier allemaal niet gelukt. Hij heeft zichzelf benoemd tot vrijwilliger en ik ben hem daar heel dankbaar voor."

Volgens Yvon is Fase 2 niet alleen een winkel, maar heeft het ook een educatieve functie. "We kopen wel eens spullen op van mensen die ons dat aanbieden. Uit Duitsland, België en natuurlijk uit Nederland. Daar komt dan vervolgens nog van alles uit naar boven. Oude foto's, heel oude spaarbankboekjes en ga zo maar verder. Natuurlijk bellen we de mensen dan op, maar vaak mogen we spullen ook houden. Je gaat natuurlijk geen spaarbankboekjes van een ander verkopen, maar je kun wel laten zien aan de jeugd wat dat is. Ze kennen dat niet meer. 'Van toen, voor nu', zeg maar. En wat te denken van dit? Weet je waarvoor dit is?" Yvon laat een rek zien waar vroeger handmatig bakstenen in werden gemaakt.

"Dankzij het werk van Yvon hebben we een enorme voorraad. Daarnaast ga ik zelf natuurlijk ook inkopen. Sommige spullen gaan in één keer de winkel in, aan andere spullen moet wel eens wat gebeuren. Ik heb net een oude poppenwagen helemaal opgepoetst en er een nieuw matrasje in gemaakt bijvoorbeeld", stelt Annemiek.

De afgelopen periode heeft Annemiek onder leiding van Yvon kennis gemaakt met de winkel en het enthousiasme is groot. "We hebben vooral heel veel lol en ik geniet van de zaak. Ik ga de winkel eerst in mijn eentje draaien, al zal mijn man Wally mij wel helpen. Maar hij heeft ook gewoon zijn eigen baan. Ik ben er helemaal klaar voor. Yvon heeft het vijftien jaar gedaan, laat het mij nu maar vijftien jaar doen hoor."

Fase twee houdt voorlopig dezelfde openingstijden. Dit betekent dat de winkel op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur is geopend. "Mensen moeten zeker een kijkje komen nemen. Er is voor ieder wat wils te vinden", besluit Annemiek.