Afbeelding
Foto: Jitty leyen

GroenZwart

Welk belang heeft de welstand op een eiland dat - met name bij toeristen - vermaard is om zijn authentieke uiterlijk? Het is een vraag die gesteld kan worden nadat woensdagavond tijdens de raadsvergadering de aanzet tot actualisatie van het welstandsbeleid werd weggestemd. Texels Belang, VVD, CDA en Texel 2010 (samen tien zetels) stemden voor het stopzetten van de actualisatie. GroenLinks, D66 en PvdA (samen vijf zetels) wilden doorgaan met de actualisatie van het welstandsbeleid.

Het stopzetten wekte beroering in de raadszaal en dat was niet verwonderlijk. Ten eerste hadden burgemeester en wethouders nota bene op verzoek van de raad (eind 2017) een kadernotitie opgesteld om het welstandsbeleid te actualiseren. Ten tweede ging de besluitvorming gepaard met een paar trips achter de schermen. Eerst vroeg Texels Belang om een schorsing, waarna de partij het CDA meenam om elkaar in de poppetjes van de ogen te kijken en bij een tweede schorsing verdween de VVD met andere partijen achter de schermen. Eind van het liedje was dat alles van tafel ging.

Dat betekent niet dat de welstand aan zijn lot wordt overgelaten, maar er bleef wel een beeld hangen dat welstandsbeleid op het eiland wellicht minder belangrijk is dan verondersteld. De partijen die de actualisatie stopzetten, gaven aan dat er in het verleden al diverse stukken zijn opgesteld die voldoende bescherming moeten bieden om lelijke bouwwerken te voorkomen. Volgens hen was het daardoor niet nodig om te actualiseren. De andere partijen waren verbaasd en gaven aan van de wegstemmers voorlopig niets meer over welstand te willen horen. Volgens het college was het actualisatie ook nodig om het beeldkwaliteitsplan van een paar jaar geleden meer zeggingskracht te geven.

De tijd zal leren wat de gevolgen van het raadsbesluit zijn. Voor de feiten: Texel is sinds 2008 al grotendeels welstandsvrij (op 5 procent na waarvan het merendeel de Hoge Berg beslaat) en blijft dat voorlopig ook zo. Ter vergelijking: de gemeente Hollands Kroon valt voor 93 procent onder de welstand en in de gemeenten Schagen en Den Helder is de welstand voor het gehele gemeentelijk grondgebied van kracht.