Matthijs de Groot:
Matthijs de Groot: "Van de drie losse metalen, koper, zilver en goud, kan je alles maken wat je wil." Foto: Jeroen van Hattum

Sieraden zijn vaak emotionele stukken

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is mijn strandhuisje op het strand bij paal 33.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Door mijn werk in het parachutespringen. Ik ben een jaar of zes met toeristen aan mijn buik op Paracentrum Texel uit vliegtuigen gesprongen. Van oorsprong kom ik uit Hilversum, maar ik heb tot nu toe het langst in Rotterdam gewoond.

Lucht is interessant om je op diverse manieren te bewegen

Wat voor werk doe je?

Ik ben goudsmid. Dit werk doe ik vanaf mijn zeventiende, dus inmiddels alweer 31 jaar. Ik heb de vakschool in Schoonhoven gevolgd. Ik was vroeger een heftige puber en ik wilde op mijn zeventiende maar één ding en dat was op kamers gaan. Ik wilde destijds naar de Kunstacademie, maar dat ging niet met mavo, waarna ik op de vakschool in Schoonhoven kwam. Dat was destijds ook dusdanig ver, dat ik wel op kamers moest gaan. Schoonhoven kon je beschouwen als een vooropleiding voor de Kunstacademie, maar ik heb de vakschool afgemaakt en ben nooit naar de Kunstacademie gegaan. Tijdens de opleiding ben ik al veel in de praktijk gaan werken bij ateliers om het vak in de vingers te krijgen.

Wat is het mooie aan het vervaardigen van sieraden?

Dat je van drie losse metalen, koper, zilver en goud, alles kan maken wat je wil. Je gaat van niets naar iets. Het zijn ook vaak emotionele werkstukken die je maakt, omdat sieraden vaak betrekking hebben op de liefde, het krijgen van kinderen of de dood. Ik voel me dan ook geen kunstenaar, maar echt een ambachtsman. Het verschil is dat een kunstenaar geen rekening hoeft te houden met de klant, terwijl een ambachtsman dat juist wel moet doen. Ik geef tegenwoordig ook cursussen en workshops, dat is heel leuk om te doen.

Wat heb je met parachutespringen?

Op het moment niks meer, ik spring al een jaar of zes niet meer. Nu vlieg ik elke week in mijn vrije tijd minstens een uur als piloot in het motorzweefvliegtuig van de Texelse zweefvliegclub. Lucht is en blijft interessant om je in drie dimensies in te kunnen bewegen. Toen ik jong was, was dat in een vrije val en nu ik wat ouder ben in een vliegtuig. Dat is weer een nieuwe uitdaging. Na meer dan drieduizend sprongen, had ik het parachutespringen ook wel gezien.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Het zijn duidelijk geen stadsmensen. Ik heb zelf meer dan twintig jaar in hartje Rotterdam gewoond, maar ik moet er – met een kind – niet meer aan denken om in een stad te wonen. Stedelijke en landelijke gebieden hebben allebei hun voordelen, maar ik kies nu echt voor het landelijke. Ik ben destijds na de vakschool in Schoonhoven voor stage naar Rotterdam gegaan, waarna ik daar heb gewoond. Rotterdam was de dichtsbijzijnde grote stad bij Schoonhoven en het was ook de stad waar mijn moeder vandaan komt.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het liefst zoveel mogelijk. Toeristen komen niet voor nieuw en groot. Ik heb in mijn tijd als skydiver veel door Europa gereisd en gezien dat het snel mis kan gaan. Geef een paar projectontwikkelaars de kans en het eiland is voor altijd kapot. Kijk maar naar de Spaanse of Belgische kust of bijvoorbeeld naar Ibiza.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Texel moet gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat zie ik misgaan. Neem bijvoorbeeld de door de gemeente Texel ingevoerde reclamebelasting. Heeft niets te maken met reclame, maar is gewoon één op één contributie voor een vereniging waar ik niet bij wilde en die als doel heeft Den Burg nog drukker te maken. Dat heeft als bijwerking dat kleine eenmanszaakjes relatief meer van hun winst kwijt zijn dan de grote franchise bedrijven. De kleine bedrijven – waar de toerist voor komt – worden weggejaagd en de winkelstraat wordt precies zoals die aan de overkant is.

Wat mis je op Texel?

Ik mis goede toko's zoals in Rotterdam. Even snel een roti of een soto soep. Dat wordt hier al gauw oud-Hollands Chinees of patat.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De woningnood en de combinatie van grote gaten in de dorpen. Dan denk ik aan het gat bij de Welkoop in Den Burg of het gat van de Plus in De Cocksdorp. Het zou mooi zijn als daar geen gekke, grote projecten komen, maar sociale woningbouw, zodat jongeren hier een kans krijgen.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle onderwijzers op Texel. Het is heel hard werken zonder echte beloning. Dat verdient meer dan een pluim. Mijn vrouw is fulltime juf op de basisschool, dus ik zie het in de praktijk.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Toerisme is heel belangrijk en goed voor het eiland. En voor de toekomst is het belangrijk om te zoeken naar betere toeristen in plaats van meer toeristen.

Wat doe je over vijf jaar?

Precies hetzelfde als nu denk ik.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Dennis Boon. Hij is een zoon van Maarten de strandjutter. Een harde werker en technisch ongelofelijk slim. Hij houdt net zo van de zee als ik van de lucht houd.