Toneel van de Lubertischool.
Toneel van de Lubertischool. Foto: Menno Heijn

"Prikkelen fantasie kinderen Lubertischool"

Kinderen van de Lubertischool in De Koog zijn weer helemaal bij op het gebied van toneel en theater.

De kinderen dede sinds november onder aanvoering van vakdocenten van Artex en groepsleerkrachten op school bijna wekelijks aan toneel en theater. Donderdagmiddag was er ter afsluiting van het project een uitvoering in dorpshuis De Hof waarbij de leerlingen lieten zien wat ze geleerd en gedaan hadden. Bij de opening en de afsluiting stonden ze allemaal op het podium en tussendoor kreeg elk kind volgens vakdocent Maurice Christo van Meijel de gelegenheid een rol te vervullen die hem of haar het beste lag: op het podium of achter de schermen.

Centraal thema was 'wereld' en dat werd op diverse manieren belicht. "De voorstelling was precies wat je verwacht en hoopt na zo'n intensieve periode: een zeer gevarieerde show met dans, muziek, drama en vormgeving. Maar vooral lachende gezichten, zenuwen, humor, ontroering, (ondraaglijke) spanning, bevlogenheid, samenwerking, saamhorigheid en trots."

Maurice Christo benadrukt dat de kinderen zelf met ideeën voor de voorstellingen kwamen. "Van het thema "wereld" tot het concept van het toneelstuk, van posters tot decor; ze maakten de voorstelling grotendeels zelf. Het creatieve proces stond voorop. In kunstzinnige vorming is het leerdoel niet het eindproduct, maar het prikkelen van de fantasie. Leerlingen moesten zelf uitvinden hoe ze van idee, via plan naar uitvoering kwamen. Ze kwamen zelf met waanzinnig goede ideeën." De leerkrachten zorgden ervoor dat - met hulp van ouders en grootouders - alles in goede banen liep. "Alle zeilen zijn bijgezet om de kinderen te laten stralen."