Afbeelding
Foto: Vrije School Stella Maris

Kinderen Vrije School naar Hoenderdaell

De kinderen van klas 3 en 4 (groep 5 en 6) van Vrije School Stella Maris hebben zich de afgelopen maand beziggehouden met dier- en menskunde. Deze periode van onderwijs werd afgesloten met een bezoek aan Landgoed Hoenderdaell bij Anna Paulowna.

Tijdens de lessen dachten de leerlingen na over de vraag hoe de mens is ontstaan en leerden ze interessante dingen over bijvoorbeeld Schotse hooglanders, octopussen, beren, adelaars en leeuwen. Het vrijeschoolonderwijs kenmerkt zich door onder meer het periode-onderwijs. Gedurende een periode wordt het begin van elke schooldag besteed aan een bepaald thema. Dit geeft de leerlingen de gelegenheid zich een aantal weken te verbinden met lesstof over één onderwerp of één vakgebied. Dit maakt het mogelijk inhoudelijke diepgang te zoeken en te werken met veel verschillende werkvormen, verwerkingsvormen en evaluatiemogelijkheden. Tijdens de periode dier- en menskunde hebben de kinderen in hun periodeschrift gewerkt aan teksten, verhalen, schilderingen en tekeningen. Ook zijn er dieren geboetseerd met klei.

De afsluiting vond plaats bij Landgoed Hoenderdaell. Het was prachtig lenteweer volgens de Vrije School. "De kinderen konden in kleine groepjes door het park lopen. Ze kwamen alpaca's en maki's tegen die ze mochten aaien. Bij de katachtigen maakte vooral de unieke jachtsimulator indruk. Met het systeem, dat bestaat uit katrollen waarmee een stuk vlees door de grote hal kan worden bewogen, wil Stichting Leeuw het jagen teruggeven aan de katachtigen. Alle indrukken sloten mooi aan bij alles wat de kinderen in de voorgaande periode hebben geleerd. Een leuke manier om theorie en praktijk te verbinden."

Foto: Vrije School Stella Maris.