Vijf goede doelen ontvingen geld van Lions Club Texel.
Vijf goede doelen ontvingen geld van Lions Club Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Lions Club doneert achtduizend euro aan goede doelen op Texel

Lions Club Texel heeft donderdagavond in totaal achtduizend euro gedoneerd aan vijf goede doelen. Het geld werd vorig jaar opgehaald met de Lionsveiling.

Er werd €2000,- toegekend voor de restauratie van het orgel in de Maartenskerk in Oosterend, €2500,- voor Bouwen aan Bangladesh van Herman Bakker uit Den Hoorn en €2500,- voor het Tesselhuus in De Koog. Daarnaast ging er €500,- naar de Stichting Groengrijs en €500,- naar de Stichting Hulp Oost-Europa Texel. Arie Bruin en Andrew Albers, beiden lid van de Texelse Lions Club, overhandigden de cheques tijdens een bijeenkomst op het strand bij paal 9.

De €500,- voor Hulp Oost-Europa Texel is voor de brandstof om de vrachtwagens met hulpgoederen te laten rijden. De €500,- voor Groengrijs is bedoeld om mensen uit Amsterdam en omgeving die van een minimum moeten leven tegen een klein bedrag uitjes naar Ecomare aan te kunnen blijven bieden. Dat dreigde verloren te gaan als gevolg van een verhoging van de toegangsprijs van Ecomare.

De restauratie van het kerkorgel van de Maartenskerk is een groot project dat aanstaande is. Bedoeling is dat het al eeuwenoude orgel wordt voorzien van een trompetregister, zodat het geluid bij concerten mooi uit de verf komt. Bouwen aan Bangladesh gebruikt het geld voor het verzorgen van onderwijs aan kinderen in het Aziatische land. De stichting heeft begin dit jaar een nieuwe school in Bangladesh geopend en gebruikt het geld om de leraren te betalen. De stichting heeft inmiddels drie scholen gesticht in Bangladesh waar in totaal driehonderd kinderen onderwijs volgen.

De bijdrage voor het Tesselhuus is bestemd voor de vakantieweken die jaarlijks kosteloos worden aangeboden aan mensen die als gevolg van een spierziekte of ms op een rolstoel zijn aangewezen. De stichting Tesselhuus biedt ook vakantieweken in het aangepast vakantiehuis aan aan bewoners van de Gollards en de Waerden in Den Burg en aan mensen van de Zonnebloem op Texel.

Het geld werd opgehaald met behulp van de Lionsveiling die in 2018 werd gehouden. Volgende week zaterdag 27 april is er een nieuwe Lionsveiling in De Wezentuin in Den Burg waarbij geld voor goede doelen op het eiland, het Tesselhuus en (Texelse) projecten in de Derde Wereld wordt opgehaald. De nieuwe veiling wordt, net als in 2017 en 2018, voorafgaand aan de Koningsparkty gehouden.