Stuurhuis Schulpengat niet in Kaap Skil, focus op Palmhoutwrak

Het stuurhuis van de Schulpengat komt toch niet op het terrein van Kaap Skil. De directie van Stichting Texels Museum (STM) meldt "na uitgebreid onderzoek" van deze intentie af te zien. "De focus bij Museum Kaap Skil ligt de komende tijd op het Palmhoutwrak. Binnen die visie is het TESO-verhaal met het stuurhuis lastig in te passen".

TESO is in 1907 als veerdienst gestart in de haven van Oudeschild. Volgens directeur De Waal had TESO op basis van deze historische band een sterke voorkeur voor plaatsing van het stuurhuis op het museumterrein in Oudeschild. "We verkennen sinds 2017 met Kaap Skil gezamenlijk hoe de huidige TESO tentoonstelling daar vernieuwd zou kunnen gaan worden. Daarnaast waren we vergevorderd met de planvorming voor wat het stuurhuis betreft, inclusief het transport van Gent naar Oudeschild. Nu vorige week duidelijk is geworden dat deze optie vervalt, dient TESO de bakens te verzetten".

Het stuurhuis keert dit jaar waarschijnlijk nog niet op Texel terug. Maar gezien de belangstelling voor de huidige tentoonstelling over de veerdienst en de vele enthousiaste reacties over het behoud van het stuurhuis, gaat TESO op zoek naar een alternatieve locatie. TESO gaat de mogelijkheden in kaart brengen en mogelijk in gesprek met andere geïnteresseerden. Ook STM vindt het belangrijk dat het bijzondere verhaal van TESO verteld wordt: "Wij denken graag mee over eventuele plaatsing van het stuurhuis elders op het eiland en wat een geschikte plek en invulling kan zijn voor de tentoonstelling". De sloop is nagenoeg afgerond en de kans is groot dat het stuurhuis voorlopig in Gent blijft.