Zowel de jongste als de meer gevorderde danseressen behaalden een hoog niveau.
Zowel de jongste als de meer gevorderde danseressen behaalden een hoog niveau. Foto: Job Schepers/ Willem Sangers

Artex schittert op jubileumvoorstelling

Lang en veel was er geoefend, de spanning was - met name bij de zeer jeugdigen - groot, maar wat kunnen de dansers van Artex trots zijn op de prestatie die zaterdagavond in - een met zo'n vijfhonderd bezoekers gevulde - Evenementenhal Texel op De Krim werd neergezet.

Vertelster Daniëlle de Lussanet de la Sablonière nam het publiek mee op reis door de geschiedenis van de zestigjarige muziek- en kunstenschool. Ze wist prettige bruggetjes te bouwen naar de elkaar rap opvolgende acts. Het geheel zat goed in elkaar, waarbij jongeren en wat oudere dansers elkaar afwisselden en ook de soorten dans door elkaar werden gehusseld. Het zorgde ervoor dat het geen moment saai werd. Traditionele vormen als ballet werden afgewisseld met moderne stijlen als Zumba en streetdance. De coördinatie en het script kwamen uit de koker van Roos Bakker en zij verdient een compliment. Terwijl er danseressen op het podium stonden, werden de opvolgende groepen geruisloos van de tribune naar het podium geleid. Doordat de verlichting goed geregeld werd, leidden de door de hal verplaatsende dansers geen seconde af.

Wil een dergelijke voorstelling nog wel eens vooral leuk zijn voor ouders, de jubileum-dansvoorstelling was een feest voor iedereen. Bij jong en oud klopte de choreografie - uitgewerkt door Roos Bakker en Tamar Yard -tot in de puntjes. Bij de jongsten speelde verder de schattigheidsfactor een rol, maar het zou hun prestatie te weinig eer geven om het alleen daar op te schuiven. Ze dansten de zenuwen snel weg en bewogen soepel over het podium, alsof ze al jaren voor dergelijke volle zalen optraden.

De techniek - in handen van Aron Zeeman en Patrick Zijm - maakte het geheel compleet. De afwisselende dansstijlen zorgden vanzelfsprekend voor een grote variëteit in de muziek. Zo ging het van de musicalmuziek van Annie en het Carnaval Festival uit de Efteling Rizzle Kicks en James Watts. Dat niet alleen de jeugd er veel zin aan had, bleek wel toen de Zumba-groep met volwassenen de act voor de pauze voor hun rekening nam. Ze bleven gaan en hebben in de pauze ongetwijfeld even flink na moeten hijgen. De energie en het enthousiasme dat door de dames in de dans werd gelegd, was bewonderenswaardig. Zij konden dan ook rekenen op een welverdiende staande ovatie.

Ook na de pauze denderde de show vrolijk verder. Daar dansten de meer gevorderde dansers. Met als klapstuk 'de Leeuwen' (hip hop / streetdance) met prachtige kostuums en fluoriserende blacklight-schmink. Brugklasleerlingen Pippa, Cayleigh, Sophie, Lisanne, Eva, Tess en Frederique gaven een klasse show weg op 'Sahara' van DJ Snake en Skrillex en 'Run the world' van Beyonce.

Toen de show erop zat, had het publiek in ruim twee uur zo'n honderdvijftig danseressen - en Sil in de act 'Bijen' als de enige jongen op de avond die zich keurig staande hield - in actie gezien, verdeeld over achttien acts.

De jarige dans- en kunstenvereniging liet opnieuw zien van toegevoegde waarde te zijn op het eiland. Gastheer Iwan Groothuis keek tevreden toe. "Het is toch prachtig dat we ook bij zo'n echt eilandgebeuren een rol kunnen spelen." Aan de andere kant stond een glunderende Artex-directeur Sander Boschma. "Ze hebben keihard geoefend en dat is te zien ook", merkte hij tevreden op.