Realisatie Wadsteiger Cocksdorp vergt meer tijd dan gedacht

Voorbereidingen voor realisatie van de Wadsteiger bij De Cocksdorp nemen meer tijd in beslag dan gedacht. Dat meldt Stichting Waterrijke Perspectieven.

De steiger is bedoeld voor een hogere beleving van het wad en daarmee de verbinding tussen dorp en wad te maken, zodat er (na de verplaatsing van de supermarkt) meer reuring ontstaat in het dorp. Gesproken werd over een steiger van 150 meter het wad op. Met aan het einde een drijvend plateau. "Het getij en daarmee het wad staan nooit stil, elk moment van de dag is anders. Deze steiger geeft jong en oud de gelegenheid te ervaren hoe bijzonder dat is."

Het plan is niet onomstreden. Tijdens een informatie- en discussieavond in juli 2017 liepen de gemoederen tussen voor- en tegenstanders hoog op. Na een periode van radiostilte meldt Stichting Waterrijke Perspectieven nu het volgende:

"De voorbereidingen voor dit onderdeel van ons plan nemen meer tijd in beslag dan we hadden gedacht.

Bij een aantal mensen is de angst ontstaan dat we met ons plan 'het wad' en/of 'het uitzicht' te veel verstoren. Wij vinden dat de steiger (in de uitvoering zoals wij die voor ogen hebben) bezoekers juist de kans geeft dit mooie deel van Texel te beleven met respect voor het wad en de omgeving."

De stichting is nu aan het kijken hoe het plan kan worden aangepast, zodat de andere partijen zich er ook in kunnen vinden. "Maar het doel wat wij voor ogen hebben wel behouden blijft. Het is een ambitieus plan waar we volledig achter staan, we zijn er enthousiast over en gaan met positieve energie door."