Burgemeester Michiel Uitdehaag spreekt de bezoekers in de hoofdtent toe.
Burgemeester Michiel Uitdehaag spreekt de bezoekers in de hoofdtent toe. Foto: Jeroen van Hattum

Internationaal gezelschap naar Texel voor Democracy Alive

Loperig, gezellig en vooral internationaal georiƫnteerd. Het waren gistermiddag de eerste indrukken van Democracy Alive, nadat het Europees verkiezingsfestival officieel van start was gegaan.

Dat het festival in ieder geval een hoop delen van Europa bereikt, was al snel duidelijk. Er zijn de nodige nationaliteiten naar Texel gekomen om mee te doen aan het festival dat in het teken staat van de Europese verkiezingen die in mei worden gehouden. Burgemeester Michiel Uitdehaag heette de bezoekers tijdens de officiƫle opening welkom in meerdere talen wat in de hoofdtent op de Groeneplaats zeer op prijs werd gesteld. De lengte van de toespraak die hij hield, had een tikkeltje korter gemogen, maar dat was bijzaak.

Voorzitter Eva Maydell van de organiserende European Movement International sprak tijdens de opening de hoop uit dat Europa een gebied is en blijft van hoop en geloof en vrede en welvaart. Ze sprak ook van een Europa waar ruimte is om op verschillende manieren naar politiek en samenleving te kijken. "Waar ruimte is om verschillend te zijn en waar we de waarde delen dat de democratie onze gemeenschappelijke basis is."

Er staan op de Groeneplaats en in het park diverse tenten opgesteld waar allerlei Europese organisaties zich presenteren. Het festival gaat in de loop van de ochtend van start en duurt vervolgens de rest van de dag. Bij de ingangen van het festivalterrein aan het begin van de Groeneplaats en het Polderhuis hangen tegen de houten schutting van de nieuwbouw plattegronden waarop een overzicht van het terrein is te zien. Ook het complete programma hangt aan de schutting. Het is tevens te zien op https://www.democracyalive.eu. De bouwwerkzaamheden op de Groeneplaats liggen tijdelijk stil. In het park kan op diverse plekken wat gegeten en gedronken worden. Het festival duurt tot en met zaterdag.