Arie Brans, gids in Museum Waelstee, vertelt over de tuunwal van De Lieuw.
Arie Brans, gids in Museum Waelstee, vertelt over de tuunwal van De Lieuw. Foto: Gerard Timmerman

Educatieve tuunwal De Lieuw in Museum Waelstee

Tuunwallen horen bij Texel, al sinds de zogeheten overalweide (toen land nog gemeenschappelijk bezit was) in de zeventiende eeuw zijn afgeschaft, komen ze voor op het eiland. Aarden wallen langs de perceelsranden, opgebouwd uit graszoden. Ooit ontstaan door gebrek aan hout en ander materiaal, inmiddels onlosmakelijk verbonden met het landschap. Doordat er geen bemesting, onkruidbestrijding en gewasbescherming plaatsvindt en doordat er door de schuinte de temperatuur hoog kan oplopen, heerst er een bijzonder microklimaat. Er groeien bijzondere planten, zwermen allerlei insecten rond en broeden vogels op.

Bijzondere landschapselementen dus, waarover best wat meer bekend mag worden. Reden voor natuur- en landschapsvereniging De Lieuw een educatieve tuunwal te ontwikkelen. Lades met allerlei wetenswaardigheden bieden een kijkje aan de binnenkant en in een filmpje vertellen Texelaars over de tuunwal.

De tuunwal staat sinds enige tijd in Museum Waelstee, maar de verplaatsbare tuunwal zal ook bij andere gelegenheden worden getoond. De tuunwal kon worden gerealiseerd dankzij een bijdrage van het Waddenfonds.