Judith Sanders, bestuurslid van SIGT, test de nieuwe elektrische strandrolstoel met dochter Emy Li.
Judith Sanders, bestuurslid van SIGT, test de nieuwe elektrische strandrolstoel met dochter Emy Li. Foto: Gerard Timmerman

Geslaagde testrit nieuwe elektrische strandrolstoel E-Wombat SIGT

Ontroerend tafereel op het strand bij paal 17, waar Judith Sanders met dochtertje Emy Li geniet van een tochtje langs de waterlijn. "Heerlijk dat ik dat op deze wijze weer kan doen", zegt ze tijdens een testrit met de E-Wombat.

De E-Wombat is de nieuwe elektrische strandrolstoel van de Stichting Integratie Gehandicapten Texel (SIGT). De stichting verhuurt in samenwerking met strandpaviljoenhouders op paal 17 en 28 al ruim vijf jaar elektrische strandrolstoelen, de zgn. Cadweazle's. Deze stoelen geven mensen met beperkingen de mogelijkheid om zelfstandig het strand te bezoeken. Voor velen een unieke ervaring.

De komende jaren dienen deze stoelen geleidelijk aan te worden vervangen. In verband hiermee neemt SIGT het komend seizoen een proef met een nieuw model stoel, de E-Wombat.

Deze kent ten opzichte van de Cadweazle belangrijke verbeteringen. Zo zijn de wielen groter en robuuster, waardoor oneffenheden op het strand veel minder een hindernis zijn. Ander voordeel is dat de E-Wombat een stuk wendbaarder is. De stoel is minder gevoelig voor storing en slijtage en de accu is geschikt voor een rit van vijf tot zes uur. Mocht hij leeg raken, dan kan gebruik worden gemaakt van een noodaccu. De strandstoel kan worden bediend door de berijder of door een begeleider achter de stoel. Doordat de zitting belangrijk lager is, is de overgang vanuit de normale rolstoel naar de E-Wombat een stuk makkelijker en is de hulp van een medewerker van het paviljoen minder vaak nodig.

De E-Wombat werd woensdag op paal 17 officieel in gebruik gekomen door wethouder Jaap Vlaming (foto rechts), waarbij Geert Jansen van fabrikant Off The Road Wheelsystems een toelichting gaf. Het is een proef van maximaal zes maanden. SIGT huurt de E-Wombat voor deze periode. Als de proef naar tevredenheid verloopt, wil SIGT de oude Cadweazle's vervangen en dit nieuwe type elektrische strandrolstoel aanschaffen.

Afbeelding