Thomas Stiehl met de radiozendapparatuur.
Thomas Stiehl met de radiozendapparatuur. Foto: Jeroen van Hattum

Eerste in wereldwijde wedstrijd

Zijn zendapparatuur is veertig jaar oud, maar Thomas Stiehl uit Eierland koestert zijn materiaal en vertrouwt erop.

Terecht: recent werd hij opnieuw tot één van de beste radio-zendamateurs ter wereld uitgeroepen, nadat hij in oktober had meegedaan aan een wereldwijde wedstrijd van The Radio Amateur's Journal om via de 80-meterband contact te leggen met andere zendamateurs in de wereld. Stiehl zat bijna 36 uur achter zijn zendapparatuur en legde onder zijn oproepnaam PA2TMS in totaal 1380 contacten met zendamateurs in 65 landen. Met name dat laatste was van belang voor het puntentotaal. Veertig contacten werden afgekeurd door de organisatie, maar dan nog was het resultaat van Stiehl (122.740 punten) voldoende voor een Nederlands record en een eerste plaats in zone 14 van de wedstrijd. Dat staat gelijk aan West-Europa. In totaal was de wereld voor de wedstrijd opgedeeld in veertig zones.

Het duurde een tijdje voordat de uitslag bekend was, omdat de organisatie eerst alle resultaten moest nalopen om tot een einduitslag te komen. Stiehl was blij met het behaalde resultaat. "Het is al oudere apparatuur waar ik mee werk, maar het zou als verraad voelen als ik met wat anders zou gaan werken. Maar je ziet dat het gelukkig allemaal prima werkt."

Het volgende opmerkelijke resultaat is inmiddels ook binnen. Het lukte het hem een aantal dagen geleden om via de radiozendapparatuur contact te leggen met een vrouw in Tripoli, de hoofdstad van Libië.