Koeienhart, stierenbal en een schuim van oesterschelpen' van Gastropaviljoen XV.
Koeienhart, stierenbal en een schuim van oesterschelpen' van Gastropaviljoen XV. Foto: Liselotte Schoo

Stop met verspillen

Hoe reduceren we voedselverspilling en wat kunnen we nog meer doen dan dat we nu al doen? Onder de titel 'No waste' werd dinsdagavond het Film Food Event gehouden in Cinema Texel. De deelnemende restaurants kwamen met verrassende gerechten...

1,3 miljard ton voedsel wordt elk jaar wereldwijd verspild en dat terwijl ruim 800 miljoen mensen dagelijks honger lijden. Dat we dit op Texel niet even op gaan lossen, weet iedereen. In het kader van 'verbeter de wereld, begin bij jezelf' lieten de deelnemende restaurants zien hoeveel effectiever de ingrediƫnten in de keuken gebruikt kunnen worden. Het leverde verrassende gerechten op. Vele bezoekers werden toch ietwat zenuwachtig toen ze bijvoorbeeld het gerecht 'tartaar van koeienhart, gebakken stierenbal met een schuim van oesterschelpen' van Gastropaviljoen XV op het menu zagen staan en ook 'buikspek met schillen, vellen en graten' deed menig wenkbrauw fronsen. Nee, het was geen avond voor 'wat de boer niet kent, dat vreet hij niet'. De gasten zetten zich over hun twijfels heen en genoten vervolgens van datgene wat werd voorgeschoteld en werd weinig verspild, al kan ook niet gesteld worden dat alle bezoekers hun bordje schoon likten, daarvoor waren sommige gerechten misschien nog net iets te spannend.

De ingrediƫnten voor minder voedselverspilling kwamen naar voren in een documentaire die tussen de gerechten door werd vertoond in de grote zaal van Cinema Texel. Hoewel het allemaal geen hogere wiskunde betreft, was het voor de bezoeker toch weer even bewustwording. Gerichter boodschappen doen, afval scheiden en kijk eens kritisch naar wat allemaal gebruikt kan worden van een product. De groene delen van de prei of bosui en het loof van diverse knolgewassen zijn ook te eten. En er is natuurlijk niets mis met een komkommer die niet recht is of een paprika die niet de perfecte vorm heeft, de smaak is hetzelfde. Toch komen ze veelal niet in de supermarkten terecht.

In de vertoonde documentaire ging men nog een stap verder. De tong en de anus van een varken zijn bijvoorbeeld ook uitstekend eetbaar. En diverse vissoorten die door de consument niet veel worden besteld, zijn met de juiste marketing ineens delicatesse. Het gaat er ook om hoe producten in de markt worden gezet. In plaats van voedsel te verbouwen voor veevoer, zijn er gebieden in de wereld waar afval zo verwerkt wordt, dat het gebruikt kan worden als varkensvoer.

Ondanks het onderwerp, werd het geen belerende avond. Op zeer aangename wijze werden de gasten bijgespijkerd over het grote probleem van voedselverspilling. Waar de discussie op de sociale media nogal eens verhardt, werd hier vooral naar samenwerking gekeken. Zijn we in Nederland wellicht te lief? In Zuid-Korea wordt inmiddels bijvoorbeeld 95 procent gerecycled. Dit is onder meer gerealiseerd door het invoeren van een pasjessysteem in 2013, waarbij men alleen betaalt voor je eigen stortgedrag. Het pasje houdt bij hoeveel afval men waar loost, waarna men aan het eind van de maand een geautomatiseerde rekening krijgt