Afbeelding
Foto:

Wat ik zeggen wou

Plastic soep Ceres (2)

Eind januari schreef ik een open brief aan de burgemeester over het plastic afval dat met ieder getij op Ceres aanspoelt. In de brief stelde ik de vraag of een gedeeltelijke openstelling van Ceres mogelijk zou zijn, zodat buurtbewoners mee kunnen helpen met het opruimen van het afval. Ik heb een poosje gewacht op een reactie van onze burgervader, maar ik hoorde niets. Op 10 februari heb ik daarom dezelfde brief gestuurd aan burgemeester en wethouders. Het duurde even, maar een kleine maand later kwam er een antwoord. Het werd door het college op prijs gesteld dat het strandje schoon wordt gehouden door de buurtbewoners. Maar Staatsbosbeheer gaat het gebied in beheer nemen; dat is zo geregeld door de eigenaars Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat. En SBB moet zich houden aan de vergunningsvoorschriften van de provincie: de natuur moet de kans krijgen zich daar te vestigen en daarom moeten er delen (sic) afgesloten worden. Vervolgens legde ik deze brief ook voor aan SBB via Messenger (Facebook). SBB antwoordde dat ze in overleg zijn met het Waterschap omdat zij beoogd beheerder zijn. Maar ze moeten nog allerlei afspraken maken voor het zover is. Zij zeggen de wensen te kennen over meer toegankelijkheid en begrijpen die ook vanuit de omgeving. Maar de verleende vergunning laat geen ruimte voor meer openstelling. Wel vindt er overleg plaats om de mogelijkheden daaromtrent nogmaals kritisch te bekijken.

Daarnaast schreef ik via messenger ook het Hoogheemraadschap n.a.v. het berichtje in de TC van dinsdag jl. met de vraag of in het gesprek met de burger nog mogelijk was om te pleiten voor gedeeltelijke openstelling en zij schreven me dat ze op korte termijn terug komen op deze belofte die de burgemeester heeft gedaan om te kijken hoe het gebied zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt kan worden voor Texelaars en bezoekers. Op dit moment zijn wij in afstemming met de gemeente over invulling van de communicatie. We zullen u op zo kort mogelijke termijn informeren via de lokale media, zo schreven ze.

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is Jan de Nul klaar met zijn werk. Men wandelt er weer, mensen rapen schelpjes, af en toe wordt er gesurft. Mij lijkt dat het nieuwe gebied groot genoeg is, zodat een gedeeltelijke toegankelijkheid niet echt een probleem is voor het bereiken van de natuurdoelstelling. Bijvoorbeeld vanaf het begin van het strandje, komende van Oudeschild, tot aan het nieuwe gemaal. Dan blijft er genoeg over voor de natuur.De bestrijding van plastic afval wordt echter meer en meer belangrijk. Onlangs is er een Potvis aangespoeld met 22 kilo plastic in de maag. Wanneer het gebied bij Ceres niet wekelijks wordt schoongehouden dan trekken we vogels in dit gebied aan die slachtoffer van dat plastic gaan worden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Laat de provincie zich nogmaals bedenken voordat ze de hekken gaan plaatsen. Laat de buurtbewoners helpen met dit enorme milieuprobleem. Een keer per jaar met vrijwilligers van SBB het gebied in voor een schoonmaakactie is leuk, maar absoluut niet toereikend

De provincie laat ons bij Ceres een wandelpad, van waaruit je geen uitzicht hebt. Niet op het land en niet op de zee......

Beatrijs Vissers,

Oudeschild