WAT IK ZEGGEN WOU

Democratie?

Wat is het recht van de minderheid bij beslissingen in een democratie waar een meerderheid in een bestuur, groot of klein, de doorslag geeft, vaak ook nog met belangenuitwisseling en publiek handjeklap. Bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen was de opkomst weliswaar wat hoger, maar bij het negeren van Baudet in feite lager.

Veel vormen van minderheden hebben wel rechten gekregen. Bijvoorbeeld qua geloof, ras of geaardheid. Toch zijn er groepen minderheden die onevenredig zwaar door regels en besluiten worden getroffen. En wel vaker diegenen die niet zo in de "bovenwereld" passen, als het gaat om wonen, werken en economie. Doch daardoor vaak een grotere mate van zelfredzaamheid hebben moeten aanleren.

De huidige democratische vorm van besturen lijkt niet zo geschikt om een tolerante belangenafweging toe te passen. De grote belangen (vooral economisch) winnen het veel te vaak van de kleinere belangen. Echter, de mensen aan de onderkant zijn wél het fundament van de samenleving. De bovenkant leunt op hen. Daarom is het van belang aan de basis veel inzichten naast elkaar te laten leven, met wederzijds respect en mededogen. Zodat ieder zijn of haar eigen weg kan gaan en er het respect is voor de eigenheid van de ander. Om dat te bevorderen zijn zelfs geen partijen nodig, zelfs geen Baudet. U kunt het zelf. U bent wat de democratie zegt te zijn.

Niet alleen de wereld van het hoge aanzien is van waarde, ook de eenvoud heeft zijn waarde. Zelfs het niets heeft waarde. Kijk maar naar de stilte, leegte, donkerte en het toevallige. Als het schaars en gewild raakt, wordt het nog duur betaald. Dat wil niet zeggen dat het dan meer waard is. De wereld verlangt naar macht en rijkdom. Maar zodra ze die heeft, bestaat rijkdom niet meer en is de macht leeg.

De leegte, stilte, donkerte, etc. bleken niet te koop. De eenvoud deed z'n jas uit en ging de wereld van het dure voorbij als vernieuwer en was onbetaalbaar.

De wereld ziet graag uit naar schoon en schijn en zal zo bedrogen worden.

Cor Zijm,

Den Hoorn.