Artist impressie van de woningen op het terrein van De Akker in Oosterend.
Artist impressie van de woningen op het terrein van De Akker in Oosterend. Foto: Voor Mekaar in Strend

Plan Akker in beslissend stadium

De plannen van Stichting voor Mekaar in Strend voor het ontwikkelen van zestien woningen op de plek van de voormalige school De Akker in Oosterend zijn in een beslissend stadium beland. De initiatiefnemers hopen dat de bouw begin volgend jaar kan starten.

Nadat de stichting 4,5 jaar gelden van start ging en de eerste plannen in juni 2016 werden gepresenteerd, werd het stil. Maar achter de schermen is er sindsdien veel gebeurd, zo bleek maandagavond bij de presentatie door Ineke Bremer en Corina Bakker van de stichting. Het plan is in grote lijnen hetzelfde, na overleg met de buren zijn is er wel iets geschoven.

Bedoeling is in het hoofdgebouw vier appartementen te bouwen en op het achterliggende schoolterrein komen vier grondgebonden woningen en acht appartementen. Over de verwerving van de benodigde grond is de overeenkomst met vereniging PCO zo goed als rond.

Met de gemeente lopen gesprekken over wijziging van de bestemming en een omgevingsvergunning, architect Hans Witte werkt aan een bouwbestek, er zijn gesprekken over de financiering en er is een eerste gesprek met een aannemer.

Voor dinsdag 23 april is in de Bijenkorf een bijeenkomst om de woonbehoefte te inventariseren. Voor degenen (22) die zich al hadden aangemeld, maar nieuwe gegadigden zijn ook welkom. Het betreft koop- en huurwoningen, maar wel met een prijs boven de sociale huurgrens. (Woningcorporaties moeten jaarlijks minimaal 80% van hun vrijgekomen sociale-huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot €38.035 (prijspeil 2019). 10% mag naar huishoudens met een inkomen tussen € 38.035 en € 42.436 (prijspeil 2019). En 10% mag naar de hogere inkomens.)

Voor de financiering van de huurwoningen zoekt Voor Mekaar in Strend investeerders, Woontij heeft namelijk geen bemoeienis met dit project.

Niet alleen voor senioren, het project richt zich op jong en oud. Nadrukkelijk van en voor Oosterenders, de stichting kijkt nog in hoeverre dit juridisch is dicht te timmeren. Meer informatie is te vinden op www.voormekaarinstrend.nl.