De regenten van de Bakkerstichting bij de nieuwbouw.
De regenten van de Bakkerstichting bij de nieuwbouw. Foto: Aangeleverd

Bakkerstichting springt in bres voor nieuw woonzorgcomplex

De Bakkerstichting heeft €125.000,- toegezegd voor de realisatie van het nieuwe woonzorgcomplex van Woontij en Omring op het Land van Pelgrim langs de Gasthuisstraat en de Pontweg.

Met de bijdrage is de dekking rond van het budget voor extra voorzieningen die bij het woonzorgcomplex komen kijken. Het nieuwe, in aanbouw zijnde complex, bestaat uit een gebouw met 32 tweekamerappartementen voor mensen met dementie of lichamelijke zorgvragen en een gebouw met 27 driekamerappartementen voor mensen met lichte zorgvragen.

Volgens Woontij, eigenaar van de huizen, moeten er meer investeringen worden gedaan dan gebruikelijk bij de bouw van sociale huurwoningen, omdat er sprake is van een kwetsbare groep. Er wordt ruim tien miljoen euro in de nieuwbouw geïnvesteerd, waarvan zo'n €1,5 tot €2 miljoen voor de extra voorzieningen. Woontij, Omring en de gemeente namen daarvan al een deel voor hun rekening, maar er bleef nog een gat van vijf ton over. Daar werd al op ingesprongen door de Stichting Samen één Texel en de Gollardsstichting met toezeggingen van respectievelijk €225.000,- en €150.000,-. Met de bijdrage van de Bakkerstichting is de dekking van de vijf ton rond. Onder de extra investeringen vallen onder meer de aanleg van een tuin, buurtkamers, stoffering en de inrichting van de gebouwen.

De Bakkerstichting is vernoemd naar Jan Bakker Bouwenszoon en Maartje van Maarleveld en dateert uit de jaren dertig. Bakker was een vermogende Texelse boer wiens bezit in de stichting werd ondergebracht. De stichting zet zich onder meer in voor huisvesting. De Bakkerstichting krijgt volgens statutaire bepalingen uit 1932 het toewijzingsrecht voor twee appartementen in het nieuwe woonzorgcomplex. Volgens de statuten genieten "zij, die bloed- of aanverwanten tot en met den tienden graad zijn van den stichter Jan Bouwenszoon Bakker de voorkeur voor het verkrijgen van een woning."