Dorian ambassadeur geworden voor Wereld Natuur Fonds

Tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds geworden. In die rol gaat hij zich inzetten voor het leven in zee en oceaan.

Dorian maakte het ambassadeurschap bekend aan de vooravond van het Europees kampioenschap windsurfen dat deze week in Palma de Mallorca wordt gehouden. De Texelaar zegt zich graag voor een verbetering van de kwaliteit van leven in zee te willen inzetten. "Als maatschappij moeten we nadenken over hoe we de wereld achterlaten voor de volgende generaties. Als topsporter kom ik voor mijn trainingen en wedstrijden op de mooiste locaties over de hele wereld. Ik wil dat mijn kinderen later ook van deze prachtige wereld kunnen genieten. Dat ik mijn bekendheid daarvoor kan en mag inzetten is fantastisch." Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zette Dorian zich ook al in voor de omgeving door aandacht te vragen voor de vervuiling waar de achterstandsbuurten in de Braziliaanse stad mee te kampen te hebben. Hij zag surfend op het water letterlijk van dichtbij de gevolgen van die vervuiling.

Op Palma de Mallorca vroeg Dorian specifiek aandacht voor plastics in zee. "Dat is hier een groot probleem. De ingesloten ligging van de Middellandse Zee in combinatie met een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met zo'n 66.000 volle vuilniswagen per jaar die in de Middellandse Zee belandt, zorgen ervoor dat plastic zich hier ophoopt. Het zijn niet alleen de lokale mensen maar juist ook wij, de toeristen die het gebied bezoeken. Ik schrok toen ik hoorde dat het zwerfvuil met 40 procent toeneemt door de toeristen. Dat kan niet de bedoeling zijn, we zijn hier te gast."

Het EK wordt voor Dorian een volgende stap op weg naar de Olympische Spelen in Tokio. Pieken hoeven niet te worden verwacht. Zijn focus is gericht op het WK in september. Daar gaat hij met trainingspartner Kiran Badloe opnieuw de strijd aan voor de nominatie voor de Spelen.