Afbeelding
Foto: Viktor Picon

Zeewier basis voor

duurzame producten

Voor het kunstenaarsduo Eric Klarenbeek en de Texelse Maartje Dros vormt zeewier de grondstof voor nieuw te ontwerpen duurzame producten. Met een team van wetenschappers onderzoeken en kweken ze micro-organismen die worden omgezet in biopolymeren die toepasbaar zijn als traditionele kunststoffen.

De focus van het duo ligt op 3D-geprinte objecten en het opzetten van een netwerk van lokale producenten, met als doel de lokale productie te stimuleren en CO2 -uitstoot te verminderen of zelfs te absorberen. Het kunstwerk van Klarenbeek en Dros is een van de tien kunstwerken van het project S.E.A en is van juni tot en met augustus 2019 te bewonderen in Museum Kaap Skil, Texel. Tickets voor de S.E.A Art Tour zijn vanaf mei online beschikbaar op www.sea-texel.nl.

Klarenbeek en Dros wonnen tijdens de Dutch Design Week in 2018 de New Material Award voor hun bioplastic van algen in plaats van olie. "Op Texel wordt al jaren geëxperimenteerd met eetbare algen en zeewieren. Een geniaal ingrediënt dat vaak 'als vanzelf' groeit in zee. Micro-organismen en zeewieren bewijzen zich al als geschikt bouwmateriaal en stevige vervangers van kunststof. Het is bijzonder om met de wetenschappers van het NIOZ hierin samen te werken en een extra dimensie aan de wetenschap en kunst toe te voegen."

Het kunstwerk van Studio Klarenbeek & Dros is een van de tien kunstwerken geïnspireerd op tien ontmoetingen tussen kunstenaars en wetenschappers. De kunstwerken staan verspreid over Texel en worden tentoongesteld in de maanden juni, juli en augustus 2019. Alle kunstwerken worden ondersteund met een verhaal over de ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper. S.E.A biedt bezoekers een buitengewoon en origineel verhaal over Texel en de zee.

Inspiratiebron

Waar kun je de kracht en weidsheid van de zee beter ervaren dan op een eiland? Dit is de vraag die medebedenker en organisator Paulien Valk bracht tot het opzetten van S.E.A.. Valk: "Waar het grootste gedeelte van het landoppervlak al is ontdekt, herbergen bonkende golven en eindeloze diepten nog vele geheimen voor ons. Ruim zeventig procent van onze aarde bestaat uit zee, dat is voor zowel kunstenaars als wetenschappers een onuitputtelijke bron van inspiratie. Kunstenaars en wetenschappers zijn als geen ander in staat om 'uit het systeem' te stappen."

Oproep

Voor het project is S.E.A. op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen. We hebben verschillende mogelijkheden variërend van een kunstenaar helpen met de opbouw van een kunstwerk tot het ontvangen van bezoekers. Men kan zich opgeven bij: seatonniebruining@gmail.com.