Willekeurige meierblis in opbouw.
Willekeurige meierblis in opbouw. Archieffoto Texelse Courant

Schoon hout, snoeiafval en slootruigte op meierblis

Schoon afvalhout, snoeiafval en slootruigte op de meierblis. Dat zijn volgens de gemeente toegestane materialen om vanaf komende zaterdag 13 april op de meierblissen te storten. Gelakt en geverfd hout, wortelstobben en meubels mogen niet op de meierblis. Een aantal andere spelregels van de gemeente: buiten de bebouwde kom moet een meierblis op minimaal 50 meter afstand van bouwwerken en beplanting staan. De minimale afstand tot een sloot is tien meter.

Er mag maximaal vijf kuub brandbaar materiaal op de meierblis als deze op 50 meter vanaf bebouwing, bomen en bosjes staat. Er mag maximaal tien kuub brandbaar materiaal op de meierblis als deze op 70 meter vanaf bebouwing, bomen en bosjes staat. Boven windkracht 5 mag de meierblis niet branden. Omwonenden, verkeer en dieren mogen geen hinder van rook, as en vuurresten ondervinden.

De vreugdevuren worden op dinsdag 30 april ontstoken. Het bestaan wordt tot nu toe nog altijd gedoogd, maar de provincie let er vrij scherp op of er niet van de regels wordt afgeweken. De laatste jaren klinkt ook geregeld het verzoek geen glaswerk mee te nemen naar de meierblissen, zodat dat niet na afloop achterblijft.