Steun en kritiek voor Denise

Onzekere tijden zijn aangebroken voor Denise Betsema na de positieve dopingtest. De Texelse ontkent in alle toonaarden schuldig te zijn. Maar wat is er dan gebeurd? En hoe nu verder?

Op de Belgische sportsite Sporza komt Hans Cooman, coördinerende arts dopingcontroles Vlaanderen, aan het woord. Hij stelt dat het moeilijk oordelen is, zolang niet exact duidelijk is om welke stof het gaat. "Als het puur over anabolen gaat, dan ben ik verbaasd. Als je anabolen neemt, dan ben je redelijk lang positief. Denise Betsema heeft verschillende crossen gewonnen en werd meermaals gecontroleerd. Bij mijn weten is die controle in Hoogerheide de enige positieve test."

Hij vervolgt: "Maar het kan ook over testosteron gaan en dat is een ander verhaal. Dat is op zich geen anabole steroïde, maar het heeft wel hetzelfde effect. Testosteron is bovendien moeilijker op te sporen. Bij die stof is het mogelijk dat je vandaag positief test en morgen niet meer. Bij de meeste anabolen is dat niet het geval."

"De meeste anabole steroïden zijn lang of zeer lang opspoorbaar. Dan zou je verwachten dat Betsema de wedstrijd voordien of nadien ook positief getest heeft." Het blijft speculeren. "Je hebt inderdaad gecontamineerde voedingssupplementen. Het is mogelijk dat in die producten een lage dosis anabolen zit. Als je die genomen hebt voor de wedstrijd, dan moet je dat ook vermelden bij de controle, want er wordt systematisch gevraagd welke voedingssupplementen en geneesmiddelen de laatste 7 dagen genomen zijn. Dan kan eventueel gecontroleerd worden of het over een vervuild supplement gaat. Als je lukraak op internet supplementen koopt op een min of meer duistere markt, dan is de kans gewoon groot dat die supplementen gecontamineerd zijn."

Concurrenten van Denise zijn minder mild. Nikki Brammeier twitterde meteen: "Ik heb de WorldCup van Koksijde gewonnen #nosuchthingsafairytales", schrijft ze, doelend op haar tweede plaats in die wedstrijd. De Amerikaanse Katie Compton was ook duidelijk: "Het doet me pijn, maar ik ben helaas niet heel erg verbaasd. In ieder geval kunnen we zeggen dat het testen nu doping-gebruikers lijkt te pakken?"

Haar fanclub blijft volledig achter hun idool staan. In een reactie op de officiële Facebookpagina schrijven ze: "Wij staan, net als jullie hopelijk ook, pal achter Denise en hopen dat er zo snel mogelijk een logische verklaring gevonden wordt en dat het tegenonderzoek haar onschuld zal aantonen."