Vooral ongeloof na positieve dopingtest

"Er is nooit een haar op mijn hoofd geweest die eraan denkt vals te spelen, en al helemaal niet om verboden middelen te gebruiken." Zo luidt de eerste reactie van Denise Betsema vrijdagavond, enkele uren nadat de UCI bekend heeft gemaakt dat de veldrijdster eind januari na de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide positief is getest op anabole steroïden.

Niet alleen bij Denise overheerst het gevoel van ongeloof. Haar fans staan volledig achter haar en op de Texelse sociale media gelooft men er maar weinig van of wil men eerst de B-staal afwachten. In afwachting van het resultaat van de B-staal en het verdere verloop van de UCI-procedure heeft het management van Marlux-Bingoal, waar Betsema tot 2023 onder contract staat, haar voorlopig op non-actief geplaatst.

Het is een nachtmerrie voor de Texelse na een droomdebuutjaar. De 26-jarige Betsema brak dit seizoen door met vijftien overwinningen. Ze begon het seizoen als de nummer 89 van de wereld. Na zeges in onder meer de Superprestigekoers in Middelkerke, de WB-wedstrijd in Koksijde en haar derde plaats op de EK klom ze naar de vierde plaats. Hoewel de veldrijdster nog niet officieel schuldig is bevonden, lijkt het een lastig verhaal te worden. Zo twittert wielerjournalist Thijs Zonneveld: "De UCI spreekt van een middel dat van buitenaf is toegediend. Als dat wordt bevestigd bij de B-staal kan Betsema alleen maar onder een zware sanctie (4 jaar schorsing) uit komen als ze bewijst dat ze het buiten haar schuld om heeft binnengekregen."

De B-analyse moet volgens de reglementen van het wereldantidopingagentschap, World Anti-Doping Agency (WADA), in hetzelfde laboratorium worden uitgevoerd. Omdat het A- en B-staal precies hetzelfde zijn, verdeeld over twee potjes, moet de B-analyse per definitie altijd hetzelfde resultaat geven. Als ook het B-staal positief uitvalt, zal een sporter geschorst worden. Als de contra-expertise negatief uitvalt, is de zaak afgehandeld in het voordeel van de sporter.

Denise zelf blijft strijdbaar. Er zijn afwijkende waarden in haar lichaam aangetroffen en er wordt gedacht dat het anabole steroïden geweest kunnen zijn. Ze hebben nu twee weken de tijd aan te tonen dat het wat anders is geweest. Ze kan daar nu nog geen verklaringen over uitspreken. Ze heeft er wel vertrouwen in dat ze kunnen aantonen dat het wat anders moet zijn geweest. Ze is eenmalig positief getest, alle andere testen na wedstrijden waren negatief en ze heeft behoorlijk wat testen gehad. Ze kreeg het vrijdag te horen van de UCI op hetzelfde moment dat de UCI het nieuws wereldkundig maakte. UCI is een zelfstandige organisatie met eigen reglement. Ze benadrukt maandag nogmaals onschuldig te zijn, het proces waar ze in zit, is ook nog niet afgerond. "Het voelt wel onmenselijk waar ik in terecht gekomen ben."

Meer op pagina 6.