Achter de schermen

Denise

Welke serieuze overweging zou Denise Betsema gehad kunnen hebben om daadwerkelijk anabole steroïden te gebruiken? Ik heb het me de afgelopen dagen meermalen afgevraagd, nadat ze opeens positief uit een test van de UCI kwam. Tot nu toe kan ik geen antwoord bedenken wat ook maar een beetje plausibel zou maken dat zij daadwerkelijk bewust iets zou hebben gebruikt.

In de journalistiek hoor je uiteraard in een dergelijk dossier de neutrale middenweg te bewandelen en de feiten te benoemen, maar dan heb ik er toch wel een paar op voorraad. Zowel vanuit de krant als mijn hobby bij Radio Texel volg ik haar al een tijdje, dus de ervaringen met Denise als veldrijdster zijn er gelukkig niet pas sinds gisteren.

Binnen dat kader kan ik niet bedenken waarom Denise nou opeens in Hoogerheide aan de anabole steroïden zou zijn gegaan? Het strookt niet met alle inzet die zij jarenlang aan de dag heeft gelegd om de top in het veldrijden te bereiken. En dan ook nog om zevende te worden? Voor de buitenwereld is Denise misschien pas 'bekend' sinds ze derde werd op het EK in Rosmalen, maar voor die tijd hebben we haar ook al aan het werk gezien.

Dan moest ze voor de zoveelste keer ergens vanaf de achterste startrij vertrekken en zich het schompes fietsen om de voorste regionen in het veld te bereiken. Zat ze weer met haar vader John in de auto voor de zoveelste rit van minimaal een paar honderd kilometer van en naar een wedstrijd als je haar belde voor een verslag van hoe het gegaan was. Of had je haar aan de lijn, terwijl ze in alle stilte ergens in De Dennen aan het trainen was om meters te maken.

Aan het begin van het seizoen, toen ze 89ste stond op de wereldranglijst van de UCI, vertelde Denise nog dat het haar streven was om in ieder geval in de top 50 te komen. En vervolgens zat ze weer ergens een weekend ver weg in Zwitserland om een paar UCI-punten bij elkaar te rijden om die top 50 maar te bereiken. Aan het begin van het seizoen droomde ze ook nog van een profcontract als veldrijdster. Het fietsen werd gecombineerd met werken in de winkel van haar ouders. Marlux-Bingoal was nog niet in beeld.

Ze heeft inmiddels bereikt wat ze voor ogen had en dat is haar niet aan komen waaien. Zou ze al die inspanningen daarvoor werkelijk in de waagschaal stellen voor een shot anabole steroïden om in Hoogerheide als zevende te eindigen? Dat was niet eens een denderende prestatie. Ze was toen net snipverkouden geweest, maar ze verscheen niettemin aan de start van de wedstrijd. Een aantal weken eerder was ze als een kind zo blij was dat ze in het Belgische Koksijde voor het eerst een overwinning in een wereldbekerwedstrijd pakte. Dat was geen overwinning 'vanuit het niets', dat was de bekroning van de jarenlange inzet om de top te bereiken.

Het ongeloof en de blijdschap dat het haar eindelijk gelukt was eerste te worden in een wereldbekerwedstrijd, spatte eind november in Koksijde van haar gezicht, terwijl ze bij vriend Sjoerd in de armen sprong. En dat zou je allemaal verkloten door in Hoogerheide anabole steroïden te gebruiken? En nog niet eens benoemd: de families Betsema en Malschaert zijn er ook nog. Die zijn bij vrijwel elke wedstrijd aanwezig en zouden het eerder dan de UCI moeten waarnemen als Denise bewust iets zou pakken dat op een lijst met verboden stoffen staat. Ik vertrouw erop dat er dan wel maatregelen genomen zouden worden. Maar ik vertrouw er nog meer op dat bovenstaande situatie zich nooit heeft voorgedaan.

Het wachten is nu formeel op het onderzoek naar de B-staal en het is te hopen voor Denise en haar team dat ze kunnen aantonen dat er iets anders aan de hand moet zijn geweest, waardoor ze positief uit de test kwam. Dat blijft in de verslaggeving nog maar even het neutrale midden aanhouden, maar dat weerhoudt er niet van een paar eigen waarnemingen van Denise te schetsen. Binnen dat kader is het lastig te bedenken waarom zij serieus iets zou gebruiken. Het past niet bij het totaalplaatje.

Jeroen van Hattum