Gerard Bouwman:
Gerard Bouwman: "Het mooiste is de motor uit en dan zweven. Een met de elementen." Foto: Jeroen van Hattum

Soep hing tijdens storm aan plafond

Wat is uw favoriete plek op Texel?

Ik heb eigenlijk heel veel favoriete plekken op Texel, want Texel is zo mooi als je het maar wil zien. Maar uiteraard de Slufter, het strand rond de steiger van de Vriendschap, de haven van Ouderschild, de Hogeberg en ons eigen plekkie natuurlijk.

Geboren en getogen op Texel?

Nee, in Zuilen (bij Utrecht) maar sinds we getrouwd zijn, woonden we in "Utrech me stassie". We kwamen bijna elk jaar wel op Texel met onze zeilboot en ik later ook met de motorzwever. Vlieg je naar een ander veld dan zegt de vlieger de naam van dat vliegveld. Maar ga je naar Texel dan zeg je "ik ga naar Ed en Mike de Bruijn". Wat een geweldige gastheren, wat een goodwill voor Texel. Hannie wilde nooit verhuizen, tot ik zei Texel, het was gelijk bingo. Wonderwel werd het een plek die Hannie twee jaar eerder gezien had en waar zij toen van dacht "wat een mooi plekje". Het huis was van Nico Luiken, de rietdekker, en zijn vrouw Tjitske op de Bomendiek in De Waal en wat een geweldige buren hebben we. Trouwens met iedereen uit De Waal hebben wij fijn contact, je kan altijd bij elkaar terecht, waar een klein dorp groot in is. En nu, veertien jaar verder, hopen wij hier oud te kunnen worden.

Draaiend met een paar meeuwen in een thermiekbel

Wat voor werk doet u?

Ik heb vanaf mijn achttiende altijd voor mijzelf gewerkt; groothandel, import in lederwaren, later ook op de markt, dat laatste was pure vrijheid. Ook nog in de manou meubelen gehandeld. Mijn eerste baas was Sil Boon, zelf ook een vrije vogel. Dus ik werd ketelbink op de Vriendschap, varen tussen Texel en Vlieland en naar de zeehonden op de Steenplaat (niet te tellen zoveel). Wat is dat genieten, de golven, de lucht met zijn prachtige wolken die overweldigende grootse Vliehors, de kracht van de wind en sterke stroming, en dan nog het omgaan met al onze passagiers, toppie dus!

Varen is één van mijn passies. Wij zijn met een twaalf meter lange zeilboot onder meer naar Noorwegen en de Oostzee gezeild en hebben een rondje Atlantic gedaan, dus via Tenerife naar de Cariben (bovenwindse eilanden) en via Bermuda en de Azoren weer terug. Afzien, genieten en doorzetten, je bent maar een dobber in die gigantische oceaan. Navigatie met de sextant. Heel veel vliegende vis, dolfijnen en een walvis, wat een avontuur.

Later ook nog veel met vriend Jacob met grote vierkant getuigde Tallships prachttochten gemaakt. De 110 meter lange driemaster "KHERSONES" uit de Oekraïne en de viermaster "SEDOV" uit Rostock, met masthoogte van 50 en 60 meter, geweldig om er in te klimmen. Ben eenmaal met de SEDOV in een orkaan terecht gekomen, een dikke windkracht 12 in de Golf van Biskaje, tijdens de storm heb ik nog aan de ra gewerkt om de gescheurde zeilen binnen te halen. De soep hing aan het plafond, het was puur overleven, maar wel een eerlijk gevecht.

Dan vlieg ik ook nog veel met gasten van onze Zweefvliegclub Texel, de jeugd kan bij ons een opleiding krijgen om hun brevet te halen. Velen gaan later door voor hun beroepsbrevet. De kosten worden laag gehouden door onze sponsors Hotel Opduin, Texel Vakanties en De Krim. Het mooiste is de motor uit en dan zweven, een met de elementen, draaiend met een paar meeuwen in een thermiekbel (stijgwind).

Wat gebeurde er op 20 september 2017?

Tja 20 september heb ik bij de Vriendschap samen met Piet de Vries gelukkig een klein meisje en haar oma uit het water kunnen redden. Dat gaat in een flits. Dat was wel even een slapeloze nacht, maar ik denk dat het er heel veel meer waren geweest als het fout was afgelopen.

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

De meeste mensen op Texel zijn ondernemend, relaxed, behulpzaam en vaak direct, maar wat wil je anders met een kleine gemeenschap op een eiland.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is en wat zou er anders mogen?

Ik kan wel zeggen niet te veel van dit of dat maar ja iedereen wil een plekje om te wonen en te werken en de toeristen stromen toe dus het verandert toch wel of je wil of niet want we zijn met velen. Streef naar kwaliteit en niet naar kwantiteit! Ik vind dat er momenteel best een mooie balans is.

Wat mist u op Texel?

Een mooi saunacomplex, gezond en relaxend.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Plaats de zonnecellen niet in de weilanden of op het water, maar op de daken van de bedrijfspanden en boerenschuren, dat zijn er velen. En zet eventueel weer een paar niet te hoge windmolens op de haven waar ze vroeger ook stonden. Dat houdt Texel groen en hierdoor leefbaar en aantrekkelijk.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle mensen die zich belangeloos inzetten voor de ander (mantelzorgers).

Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Het zijn er velen, welkom als zij zich gedragen want het eiland leeft ervan.

Wat doet u over vijf jaar?

Wie weet wat er voor mij in het verschiet zit. Ik hoop nog gezond met Hannie samen te mogen leven?? Afwachten dus maar.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van…"willen zien?

Mathijs de Groot, meester goudsmid, hij maakt de mooiste ambachtelijke sieraden. Ook helemaal verliefd op de lucht.