Beeld van het kantoor van Texel Energie in Oudeschld.
Beeld van het kantoor van Texel Energie in Oudeschld. Foto: Justin Sinner.nl

TexelEnergie kijkt vooruit: Iedereen moet OM!

"TexelEnergie heeft het huis weer op orde. We kunnen weer vooruit kijken en een nuttige en belangrijke rol vervullen in de duurzame energietransitie van Texel. Iedereen moet OM!"

Enthousiasme bij Leo Timmers, voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van energiecoöperatie Texel Energie, vooruitlopend op de jaarvergadering van de energiecoöperatie op woensdag 8 mei in De Toegift in Den Hoorn.

Dat is wel eens anders geweest. "We hebben turbulente jaren achter de rug. Er zijn in het verleden allerlei dingen fout gegaan. Te ambitieus, het pakte financieel en administratief niet goed uit. Daardoor zijn we veel klanten kwijtgeraakt. Ik begrijp dat ook en zeg: Sorry, we hebben het niet goed gedaan. Gelukkig is die moeilijke periode nu definitief afgesloten. We schrijven weer zwarte cijfers en kunnen op 8 mei een weliswaar klein, maar positief eigen vermogen laten zien. Daar ben ik heel blij mee en het biedt een goede basis om op door te borduren. Wat ook heel mooi is, is dat tweederde deel van onze klanten ons trouw is gebleven."

Grote coöperatie

"Het is heel verstandig dat lokale energiecoöperaties de grote coöperatie De Unie hebben opgericht. Daar zijn nu veertig kleine coöperaties bij aangesloten. Daardoor worden de administratie en andere backoffice taken centraal geregeld. De Unie onderhandelt met maatschappijen over inkoop van groene energie. Een goede stap en daardoor staat er nu een organisatie die er toe doet. Het is wel belangrijk dat we groeien. Landelijk hebben we nu 15.000 klanten, hoe groter de omvang, des te gunstiger de prijs."

Onder de leden van De Unie ook de lokale coöperatie De Windunie. "Dankzij hun windmolens en zonneparken wordt voldoende energie opgewekt voor 300.000 huishoudens. Dat geeft ons de mogelijkheid om te groeien."

"Onze organisatie is up to date. De centraal aangestuurde backoffice en administratie levert de kwaliteit die financieel en administratief nodig is. Dat geeft vertrouwen. Een grote gemeente als Den Haag is bijvoorbeeld ook bij onze organisatie aangesloten.

TexelEnergie heeft een afgeslankt apparaat, maar een solide basis. We hebben geen helpdesk, op kantoor in Oudeschild kun je gewoon met je vragen terecht bij Mieneke Stam, sinds 1 oktober ons "schaap met vijf poten". Ik hoop dat we langzaam weer kunnen groeien, en dat klanten die in het verleden om begrijpelijke redenen zijn vertrokken, nu het huis weer op orde is, weer terugkeren. Want hoe breder onze basis, hoe sterker we staan."

Als lokale energiecoöperatie kunnen we een belangrijke rol vervullen bij duurzame projecten op en rond Texel. Neem bijvoorbeeld de Postcoderoos, waarin een groep huishoudens samen energie opwekt.

We kunnen partijen bij elkaar brengen, bijvoorbeeld initiatiefnemers en investeerders, maar partijen ook met onze kennis en kunde terzijde staan. En zelf initiatieven nemen. Maar er moet meer gebeuren. Iedereen moet OM!" Deze slogan van TexelEnergie sluit aan op de landelijke campagne.

"Er is hier misschien nog niet zoveel gerealiseerd, maar als RvC van TexelEnergie zijn we er van overtuigd dat Texel op het gebied van duurzame energie volop kansen biedt. Daarover willen we op 8 mei graag met de Texelaars in gesprek. Wat verwachten zíj van TexelEnergie, waar willen zij dat wij ons op gaan richten?

Het zijn vragen die we aan onze leden, maar ook andere belangstellenden willen voorleggen. De discussie zal worden geleid door de landelijke nieuwscoryfee Frits Wester. Ook niet-leden zijn welkom bij deze discussie in De Toegift, in aansluiting op de reguliere jaarvergadering.