Heel Europa toespreken, gewoon vanaf een zeepkist in Wezentuin

Texelaars die een mening hebben en die graag willen uiten, kunnen volgende week aan de bak op Democracy Alive.

Er komt - ter gelegenheid van het Europees verkiezingsfestival - in de Wezentuin in Den Burg een zeepkist te staan waarop iedereen zijn of haar mening kan verkondigen. De zeepkist - gemaakt door Dries Veltkamp - is op donderdag toegankelijk van 16:00 tot 18:00 uur en op vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 18:00 uur. Dat zijn de momenten waarop het even pauze is in het programma van Democracy Alive waardoor de kans aanwezig is dat er veel publiek in het park is.

Volgens Tessa van Daalen, betrokken bij de organisatie, wordt eraan gewerkt ook vertegenwoordigers van het Europees Parlement, belangengroeperingen of andere aanwezige organisaties naar de zeepkist te lokken. "Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat een Frans Timmerman de zeepkist betreedt om wat te zeggen." Iedereen is vrij zijn of haar mening te verkondigen. Voor wie wil, ligt er een lijst met onderwerpen als 'toekomst van Europa', 'democratie', 'veiligheid', 'vluchtelingen' of 'gelijkheid tussen mannen en vrouwen'.

De zeepkist komt bij een stand van de gemeente te staan. De visserijsector is daar aanwezig met een pulsbak om Europese politici letterlijk eens te laten voelen wat pulsvisserij nou inhoudt, de landbouwsector is vertegenwoordigd en Kaap Skil is aanwezig met scherven uit wrakken. Dat symboliseert dat Texel een paar eeuwen geleden op maritiem gebied al het centrum van Europa was. Bezoekers kunnen zelf met de scherven gaan puzzelen.

Democracy Alive wordt gehouden in aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei. Bedoeling is dat komende donderdag, vrijdag en zaterdag de ogen van Europa even op Texel zijn gericht.