Kaart van de PH-Zanddijk, met wandel- en fietspaden, uitkijkpunt en (rode streep) het gesloten deel.
Kaart van de PH-Zanddijk, met wandel- en fietspaden, uitkijkpunt en (rode streep) het gesloten deel. Foto: HHNK

Toegankelijkheid van PH-zanddijk

De nieuwe Prins Hendrikzanddijk (PHZD) nadert z'n voltooiing. Menigeen maakt een wandeling over het nieuwe strand. Maar waar mogen we straks wel en niet komen? We vroegen het aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

"Op dit moment is de PHZD nog bouwterrein. Met bordjes en versperringen is duidelijk aangegeven dat dit terrein niet betreden mag worden. Daarnaast is duidelijk gecommuniceerd dat de PHZD alleen op de paden (wandelpad en fietspad) toegankelijk is en daarbuiten niet. Om mensen zoveel mogelijk tegemoet te komen is het een tijd mogelijk geweest om vanaf een tijdelijk uitkijkpunt bij Ceres het gebied in te gaan.

Vanaf de voorjaarsvakantie is het tracé van het toekomstig wandelpad opengesteld. Uiteraard merken ook wij dat helaas steeds meer mensen toch buiten de paden het gebied betreden. Inmiddels is de PHZD een kwetsbaar natuurgebied in ontwikkeling en is de periode aangebroken waarin verschillende wadvogels aankomen op Texel en het broedseizoen start. Vooral loslopende honden zorgen, vaak onbewust en onbedoeld, voor enorme verstoring van vogel die rusten, naar voedsel zoeken of broeden."

In april houdt HHNK een bijeenkomst om met de mensen in gesprek te gaan over de ontwikkeling en de toegankelijkheid. Ook is HHNK bezig met bebording met huisregels en informatieborden, zodat voor iedereen duidelijk is wat de regels zijn en waarom.