De Zestig van Texel kent een zeer afwisselend parcours, door bos, duinen, over strand, langs de dijk en over landweggetjes.
De Zestig van Texel kent een zeer afwisselend parcours, door bos, duinen, over strand, langs de dijk en over landweggetjes. Foto: Olivier Schilling/Texel Images

900 lopers bij de Zestig van Texel

Circa 900 hardlopers doen zondag 7 april mee aan de vijftiende editie van de Zestig van Texel. Met zes Texelaars op de startlijst van de 60 km: Robert Bakker, Arnold Leijstra, Remko Nagtegaal, Thomas Rath, Bart Vlaming en Martien Witte. Bij de estafette doen zo'n 30 Texelse teams mee.

Het aantal hardlopers dat zondag van start gaat is te vergelijken met de edities van 2015 en 2017: bijna 40 lopers op de 120 km, zo'n 500 lopers op de 60 km en 140 teams op de 4 x 15 km. De start van de 120 km is al om 04:35 op de wielerbaan in Den Burg. De 60 km en de estafette starten op de Noorderhaaks op 't Horntje: de ultramarathon om 10:35 en de teams om 11:05 en 11:35.

Ruimere limiet

De looplimieten zijn met een half uur verruimd, de finish op de Haffelderweg bij Stayokay sluit om 18:05. De 60 km lopers mogen er 7,5 uur over doen.

De eerste lopers worden aan de finish verwacht om 14:20 uur (120 km) en 14:35 uur (60 km). Iedereen kan op internet in de gaten houden wanneer de toppers binnen gaan komen, want alle 120 km lopers hebben een weer een 'life tracker' mee gekregen en dit keer hebben ook de favorieten op de 60 km zo'n GPS apparaatje. De links staan vermeld op www.dezestigvantexel.nl . En Radio Texel gaat ter plaatse vanuit Stayokay uitzenden vanaf 14:00 uur.

Hoofdsponsor Jan Jacob Rab schiet de 60 km weg en loopt later op de dag ook zelf een etappe mee.

Favorieten

De toppers op de Zestig komen uit Nederland en Vlaanderen. Op de 120 km zijn de nummer 1 en 3 van 2017 er weer: de Belgen Werner Roels en Geert Ceuppens. Podiumkansen zijn er ook voor Bram van Rijswijk en de in Nederland wonende Litouwer Tomas Prysmantas. Van de 5 vrouwen die op de 120 km starten zijn Irene Kinnegim en Leonie Ton de grote favorieten. Leonie verbeterde dit jaar tot twee keer toe het Nederlands record op de 100 km naar uiteindelijk werd het door Irene in oktober aangescherpt naar 7 uur en ruim 35 minuten.

Bij de 60 km zijn er 3 mannen die gaan uitmaken wie met de begeerde wisseltrofee, de oude schoen van 'Knip', naar huis gaat. Pascal van Norden en Huub van Noorden finishten de afgelopen edities steeds dicht bij elkaar. Ze krijgen zware concurrentie van de Belg Wouter Decock. Die debuteert op Texel maar gaat voor een tijd onder de 4 uur. Zijn coach Jan Vandendriessche miste dat record zelf in 1999 op 20 seconden maar hoopt dat zijn pupil wel gaat slagen. Recordhouder Gerrit van Rotterdam (3.57.17 in 1995) komt zelf weer kijken of zijn tijd overeind blijft. Bij de vrouwen op de 60 km springt Hinke Schokker er uit. Zij maakte haar ultradebuut afgelopen september in Winschoten waar ze zomaar uit het niets de 100 km won in 8 uur rond. Vanwege een lichte enkelblessure zal ze heel tevreden zijn met een eindtijd rond de 5 uur.

Vrijwilligers

Ruim 150 vrijwilligers zijn actief. Voor de natjes en droogjes op de verzorgingsposten, aanwijzingen van de verkeersregelaars en routeposten en de achtergrond zijn velen actief. Acht Texelse fietsers staan al vroeg op en zijn gids en verzorger voor een 120 km-loper in de eerste ronde (als er nog geen verzorgingskramen open zijn).

Nieuw bij deze editie is de 'vliegende fietsbrigade', een drietal fietsers die de colonne fietsers bij de 60 km lopers in de hand gaat houden. Nu ingesteld na een incident in 2017, waarbij een loper direct na de start door een aanrijding al meteen zijn tocht moest staken.

Wegen afgesloten

Sommige wegen op de route van De Zestig van Texel zijn zondag een paar uur afgesloten. De belangrijkste is die van de Randweg: met de auto westwaarts door het bos vanaf de Ploeglanderweg naar het Turfveld is van 11:00 tot 13:30 niet mogelijk.

Mooie punten om de lopers langs te zien komen zijn paal 9, paal 12, paal 15, paal 21 en bij de Slufter. Voor de noord- en oostkant zijn de aanraders (vanwege parkeerruimte) de passages bij het Reddingboothuis, De Cocksdorp, Oosterend, het surfstrandje, de haven van Oudeschild en de afslag van de Schansweg bij de Redoute.