Rosa Vonk en Kars Zeinstra, de nieuwe buurtsportcoaches van Texel.
Rosa Vonk en Kars Zeinstra, de nieuwe buurtsportcoaches van Texel. Foto: Gerard Timmerman

Rosa en Kars: Buurtsportcoaches

Even voorstellen: Rosa Vonk en Kars Zeinstra, de nieuwe buurtsportcoaches van Texel. Per 1 april zijn ze in dienst getreden van Sportstichting Texel en straks ook verantwoordelijk voor beheer en exploitatie van het nieuwe Sportcentrum Texel.

De taak van Rosa en Kars is het organiseren van sport- en beweegactiviteiten en het verbinden van sport- en beweegaanbieders en andere sectoren zoals zorg, welzijn, jeugdzorg en kinderopvang en onderwijs. Rosa (19) is voor menig Texelaar een bekend gezicht. Ze komt van Oost en heeft net als Kars (24) uit het Friese Franeker een opleiding aan het CIOS gevolgd, het instituut voor sport en beweging. Als buurtsportcoach verbinden ze allerlei sportieve geledingen op het gebied van bewegen en gezond leven. Ze werken daarbij onder meer samen met scholen, vakleerkrachten en slaan een brug naar sportverenigingen en andere organisaties op het gebied van sport en bewegen. Met als doel Texelaars van jong tot oud op een plezierige manier aan het bewegen te krijgen.

Niet in de plaats van verenigingen, maar aanvullend aan de sportclubs en andere organisaties die er al zijn, desgevraagd adviserend en met raad en daad terzijde staan. Met name stimulerend ook. De buurtsportcoaches gaan ook naar de buitendorpen, organiseren activiteiten en onderhouden bijvoorbeeld de contacten met Texels Welzijn, naschoolse opvang, etc. Activiteiten dus op een heel breed terrein.