Frank Spooren:
Frank Spooren: "Ik zie wel de prijzen veranderen, maar te weinig de kwaliteit." Foto: Eigen foto

"Niet meer, niet minder, maar beter"

Twee en een half jaar zwaait Frank Spooren nu de scepter bij VVV Texel. "Sinds jaar en dag is VVV Texel bezig met het promoten van Texel als toeristische bestemming en het verschaffen van informatie aan onze gasten. Afgelopen decennia is daar een boekingsplatform aan toegevoegd en sinds vorig jaar ook een kennis- en adviesrol met een speciaal portal: KADO Texel. Een prachtig recent voorbeeld van onze actuele rol is het lanceren van het ZoTexels initiatief in samenwerking met KLV (kleine logiesverstrekkers red.) en ZoTexels. VVV Texel reageert voortdurend op snelle en ingrijpende veranderingen in de recreatieve markt. Nieuwe ontwikkelingen vinden veelal tijdig en in intensief overleg met de interne organisatie, accommodatie-verschaffers en haar partners TOP, de gemeente en TESO plaats. Vanuit de succesvolle kwantitatieve benadering de laatste decennia, is de laatste jaren een nieuwe samenwerking en marketingbenadering geïmplementeerd. Daarbij is er meer aandacht voor (balans in) inkomenskwaliteit van onze gasten en is behoud van het huidige aantal gasten belangrijker dan kwantitatieve groei. Verder uitbreiden kan de kernwaarden op ons eiland te veel aantasten met als gevolg dat de prijs-kwaliteitverhouding negatief wordt beïnvloed", stelt hij.

2018: €25 miljoen extra

De koers van de VVV, in samenspraak en samenwerking met TOP, gemeente en TESO, heeft het eiland veel gebracht. 1,2 miljoen gasten, goed voor 4,3 miljoen overnachtingen. "VVV Texel realiseerde in 2018 een bruto-omzet van ruim €10 miljoen, is verantwoordelijk voor een professionele en consistente boodschap die geleid heeft tot een krachtig A-merk en een multipliereffect van 3,5 op de investeringen van de strategische partners. We zijn derhalve een belangrijke motor van het Texelse BBP, in 2019 circa €800 miljoen, waarvan de toeristische bijdrage ruim €450 miljoen bedraagt." Vanaf 2017 is er gewerkt aan het moderniseren van de promotionele taak door meer nadruk te leggen op de ontwikkeling van sociale media, nieuwe pr en een duidelijke doelgroepsegmentatie. Met resultaat. Afgelopen twee jaar is er een betere balans gerealiseerd tussen inkomensgroepen. Texel blijft een aantrekkelijke bestemming voor iedere inkomensklasse, maar deze aanpak heeft in 2018 wel gezorgd voor €25 miljoen extra eilandinkomsten uit het toerisme (t.o.v. 2017).

45 miljoen gastcontacten

De VVV heeft inmiddels op jaarbasis vier miljoen gastcontacten via haar website, bereikt twaalf miljoen potentiële vakantiegangers door perscampagnes en ruim 15 miljoen via sociale media in Nederland, Duitsland en België. In 2018 zijn in totaal 45 miljoen contactmomenten verwezenlijkt via alle kanalen. "Vooruitzien is regeren. Iets dat VVV Texel en haar partners, juist nu het goed gaat, zich nog meer realiseren. Gelet op marktveranderingen (technologie) en consumentengedrag (toenemende mobiliteit van de gast tijdens het verblijf), staan we aan de vooravond van een volgende fase om de zorgvuldig opgebouwde en unieke positie te versterken. Met het doel om als toeristisch platform het volgende decennium, naast onze promotionele taak, juist de informatieve taak verder te verbeteren."

Informatietaak uitbreiden

Het huidige informatief bereik van de VVV ligt op 52 procent, te weten 6 procent fysiek (VVV-kantoor) en 46 procent digitaal via de website. "Dat betekent dat er ruim 700.000 gasten jaarlijks gebruik maken van onze informatie. Gezien het feit dat de informatietaak de komende jaren blijft groeien, is onze doelstelling om medio 2022 minimaal 800.000 tot 850.000 gasten te bedienen. Komende jaren zullen we extra nadruk leggen op de digitalisering en flexibilisering van deze taak. Wij willen op de gewenste momenten nadrukkelijker aanwezig zijn, zowel voor de toerist als onze achterban."

Digitalisering is volgens Spooren van doorslaggevend belang, omdat de consument in toenemende mate haar vakantie-informatie zoekt met behulp van smartphone, tablet (samen ruim 67 procent van het websiteverkeer) en nieuwe kanalen zoals WhatsApp. Sinds 2017 groeit het websitebezoek jaarlijks met ruim 20 procent en WhatsApp zelfs met 300 procent. "Daartoe zullen we onze (mobiele) website en andere applicaties inhoudelijk verbeteren en bovenal meer snelheid realiseren. Ook wordt in samenspraak met de stakeholders geïnvesteerd in een nieuw CRM-systeem. Dit zal leiden tot aanzienlijk meer gebruiksgemak, snelheid en mogelijkheden voor ondernemers en logiesverstrekkers. Wat betreft flexibiliteit zal dit jaar, in navolging op een pilot afgelopen hoogseizoen waarbij VVV Texel de fysieke informatietaak op locatie testte tijdens evenementen en markten, deze taak verder tegen het licht worden gehouden en alle mogelijke scenario's verder uitgewerkt. Uitgangspunt hierbij is dat, in samenhang met digitaal, er nadrukkelijk ruimte blijft voor het fysiek aanbieden van informatie."

De tevredenheidscijfers van het eerste kwartaal van 2019 worden binnenkort bekend via KADO Texel, maar in 2018 was er reeds een neerwaartse tendens merkbaar. Voor het eerst sinds de start van de metingen in 2010, zakte het waarderingscijfer over prijs-kwaliteitsverhouding onder de acht. "Ik spreek vaak mensen die mij dan zeggen 'Frank, de gasten komen toch wel'. Er komt echter een moment dat ze niet meer vanzelf komen en dan zijn we te laat. We moeten scherp blijven. We moeten geen 'elite-eiland' worden, maar bij diverse logiesverstrekkers – en ook in andere sectoren - mag er best flink gemoderniseerd en verbeterd worden. Ik zie wel de prijzen veranderen, maar te weinig de kwaliteit. De gast ziet dat ook. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Maar tevredenheid gaat verder dan de toeristische sector. De openbare infrastructuur bijvoorbeeld. We hebben gezien dat de waardering van de fietspaden en het openbaar vervoer slechter worden. We zijn aan het onderzoeken waar de schoen wringt bij het fietsen, want dat is één van de belangrijkste bezigheden van onze gasten. Dat heeft niet alleen met de staat van fietspaden te maken, maar ook met het veranderende gebruik door bijvoorbeeld een groeiend aandeel e-bikes."

1,2 miljoen gasten, goed voor 4,3 miljoen overnachtingen

Op de vraag hoe hij aankijkt tegen het verdwijnen van reguliere woningen door B&B's: "De gemeente heeft daarin echt stappen gemaakt qua handhaving. Dat officiële rapport volgt. Maar ik heb een aantal huizen die recreatief werden verhuurd, inmiddels te koop zien staan. Mensen die buiten de regelgeving om Bed & Breakfast aanbieden, worden dus aangepakt. Een goede actie van de gemeente, maar belangrijk is om dit vooral voort te zetten."