Achter de schermen

Democracy Alive

Ik geef het volmondig toe: ik kijk nu al reikhalzend uit naar het Democracy Alive festival dat volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag op Texel wordt gehouden. Geen idee wie de sprekers en debaters zijn (al zag ik wel een paar bekende namen op de gastenlijst) en het programma is inmiddels zo dik als een telefoonboek. Maar daar gaat het allemaal niet om. Er zijn hogere belangen in het spel.

Er komen straks - als het goed is - drieduizend jonge mensen uit alle windstreken van Europa naar Texel om drie dagen lang met elkaar op de Groeneplaats rond een Europese stembus te dansen op hét verkiezingsfestival van Europa. Drieduizend mensen en ze nemen allemaal hun telefoon mee. Dat is een cadeau waar je niet aan voorbij mag gaan.

Als de voorspellingen kloppen, zitten deze drieduizend mensen dag en nacht op Facebook, Twitter, Instagram en andersoortige social media. Briljant! Dat zijn met een beetje geluk vijftienduizend berichten op één dag als iedereen per dag vijf berichten via zijn of haar telefoon de wereld in helpt. Zeg je dat met elk bericht gemiddeld honderd mensen bereikt, dan kun je op één dag via die drieduizend mensen in theorie 1,5 miljoen mensen bereiken. Nog een paar succesvolle influencers erbij en je gaat op naar de twee miljoen.

En al die duizenden berichten gaan straks allemaal over Texel. Dé kans op in te spelen! Dat betekent dus volgende week aanwezig zijn op dat festival in Den Burg. Graag zelfs. Alle Europese debatten en toespraken laat ik subiet aan me voorbij laten gaan; er is immers een hoger doel dat gediend moet worden: Texel!

Mijn blik is volgende week gericht op elke wildvreemde die ook maar iets op de telefoon lijkt in te typen. Daar knoop ik gráág een praatje mee aan om belangstellend te vragen of hij/zij Texel ook zo'n 'beautiful', 'fantastic' dan wel 'lovely island' vindt? Zo ja, post dat dan - hint, hint - op Facebook, Twitter, Insta of waar dan ook. Hashtag 'Texel is great' of 'discover this island' erbij en iedereen gelukkig.

Die drieduizend mensen hebben geen idee wie er allemaal op Texel wonen, dus je kunt jezelf als Texelaar moeiteloos drie dagen lang als één van de vele bezoekers van Democracy Alive voordoen en te midden van de gasten op 'tactische wijze' wat lobbywerk voor Texel verrichten. Past nog perfect ook bij wat ze in Brussel gewend zijn... Laat maar komen dat festival!

Jeroen van Hattum :-)