De stolp Brakestein aan het Skillepaadje op de Hogeberg.
De stolp Brakestein aan het Skillepaadje op de Hogeberg. Foto: Gerard Timmerman

College werkt niet mee aan plan restauratie en uitbreiding stolp

De gemeente werkt vooralsnog niet mee aan de restauratie en uitbreiding van de monumentale stolp Brakestein aan het Skillepaadje. De eigenaar wil in de stolp drie recreatie-appartementen realiseren en in het voorhuis het vierde appartement.

In het bestemmingsplan Buitengebied is de mogelijkheid opgenomen om maximaal vier recreatieappartementen toe te staan in een monumentale stolp, zodat deze behouden kan blijven. Het plan past ook in het initiatief om het Hogeberggebied nieuwe impulsen te geven en de agrarische bedrijven meer levensvatbaarheid.

Het plan voor de stolp is voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Deze heeft volgens het college van b en w "gematigd positief" gereageerd over het plan met voorhuis. De twijfel die b en w bij deze adviescommissie bespeurde, met name over het voorhuis, is nu reden niet mee te werken aan het principeverzoek dat nodig is om het plan mogelijk te maken.

"De uiteindelijke conclusie is dat alleen als er geen sprake is van een uitbreiding van de stolp er medewerking verleend kan worden aan realisering van recreatieappartementen in de stolp." Daarbij speelt volgens wethouder Huisman onder meer het risico op precedentwerking, dus dat andere stolpeigenaren met soortgelijk plannen hier rechten aan kunnen ontlenen.

Overigens voldoet het plan wel aan een serie andere voorwaarden. Zoals dat bij de indeling van de stolp en het omringende perceel rekening is gehouden met de directe omgeving. Er is ook ruimte voor voldoende parkeerplaatsen, de recreatieappartementen worden niet te groot (tussen 50 m² en 70 m²).