Ode aan Portugese platteland

in de kerk van De Waal

Singer/songwriter Magda Mendes geeft op 14 april een optreden in de kerk van De Waal onder de titel: Oliveiras, een ode aan 't vergeten Portugese platteland.

Haar concurrenten waren Waylon en Ruben Hein, maar toch ging de Gouden Notenkraker 2018 - een prijs voor en door muzikanten - naar de Portugees-Rotterdamse zangeres Magda Mendes. Onlangs nog als gast in het VPRO-programma Vrije Geluiden opgetreden, maar op 14 april op Texel en presenteert ze nieuwe liedjes in de kerk van De Waal.

De zelfgeschreven liedjes zijn gesitueerd op het platteland van centraal Portugal. Een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door diverse bosbranden. Een vergeten streek waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan. Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren de Rotterdammers kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige Fado. Zij toerde met haar programma 'Silencio! de fado dwaalt door Rotterdam' langs alle uithoeken van de havenstad en bereikte zo een groot publiek.

Met haar nieuwe album 'Oliveiras' slaat ze een nieuwe weg in, verlaat ze de stad. Samen met Ward Veenstra schreef ze liedjes die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn. Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

Gitarist en mede-componist Ward Veenstra zal de luisteraars kennis laten maken met diverse Portugese snaarinstrumenten die er voor zullen zorgen dat zij meegenomen worden op de door Magda bezongen reis door Portugal.

Aanvang 15:00 uur, Entree €12,-. Kaarten verkrijgbaar bij VVV en boekhandels Den Burg. B. Kooijman, Hogereind 4 De Waal. Online: www.texel.net