Texels strand gespaard gebleven van restanten olievlek op zee

Het Texelse strand is gevrijwaard gebleven van de olie die vorige week ten westen van het eiland op de Noordzee dreef.

De olie werd donderdag al nagenoeg volledig opgeruimd. Gisteren gingen ook de tijdelijke maatregelen op het strand van tafel. De gemeente had vorige week het advies gegeven om tijdelijk met paarden en honden uit de buurt van het water te blijven, omdat er mogelijk restanten van de olievlek konden aanspoelen.

Dat is niet gebeurd. De kans dat er alsnog wat aanspoelt, is volgens de gemeente nihil. Ook de Slufter, waar Staatsbosbeheer een oogje in het zeil hield, is bespaard gebleven van olierestanten. De borden waarmee mensen bij de strandopgangen werden gewaarschuwd, zijn gisteren weggehaald.

De olievlek werd woensdag ontdekt op circa elf kilometer ten westen van Texel. Het ging om 4.000 tot 17.000 liter. Rijkswaterstaat nam de 'Hein' in de arm om de olie op te ruimen. Dat schip was het dichtst in de buurt en beschikt over voorzieningen om olie van het water te ruimen. Een tweede schip voer bewust door een deel van de olie om de filmlaag op het water te verspreiden, zodat de olie kon verdampen.

Volgens de Waddenvereniging had Rijkswaterstaat meer schepen in moet zetten. Volgens RWS werd gedaan wat nodig was. De olievlek was donderdag aan het einde van de middag opgeruimd. Op Texel stond voor de zekerheid een beachcleaner klaar voor het geval er olie zou aanspoelen. Rijkswaterstaat heeft een monster genomen om een analyse uit te voeren naar de mogelijke herkomst.