Ferry, Ineke, Riet, Toos en Jacquelien Graaf op het balkon van hun geboortehuis.
Ferry, Ineke, Riet, Toos en Jacquelien Graaf op het balkon van hun geboortehuis. Foto: Familie Graaf

Familie Graaf terug in Polderhuis

Een bijzonder weerzien dit weekend in het Polderhuis in Den Burg. Kinderen van Theo Graaf, oud-directeur van de Boerenleenbank, keerden na 58 jaar terug in hun geboortehuis.

Het Polderhuis aan de Vismarkt, waar de Texelse Courant is gevestigd, is in eind jaren twintig gebouwd als Boerenleekbank (later Raiffeissenbank, nu Rabobank) met aan de achterzijde een dienstwoning. Van 1943 tot 1954 zijn in dit huis zes kinderen geboren: het gezin van toenmalig bankdirecteur (ook wel kassier genoemd) Theo Graaf en zijn echtgenote Rina Moerkamp. In 1961 verhuisden de bank en het gezin naar de Groeneplaats en ging het kantoorgebouw Polderhuis heten, toen Waterschap Texel het kantoor in gebruik nam.

De bovenverdieping van de voormalige woning bij het Polderhuis is onlangs gerenoveerd en (deels) geschikt gemaakt voor Bed & Breakfast. Dit maakte het 58 jaar na data mogelijk voor de vijf nog in leven zijnde kinderen Graaf om bijeen te komen op het balkon aan de achterkant van hun geboortehuis. Op de foto Ferry, Ineke, Riet, Toos en Jacquelien Graaf. Anton is enkele jaren geleden overleden. Foto rechts: Theo Graaf bij zijn afscheid van de bank in 1976.

Afbeelding