Afkalving van het talud van de nieuwe Randsloot rond Waalenburg.
Afkalving van het talud van de nieuwe Randsloot rond Waalenburg. Foto: Arie Lap

Lap kritisch over zoutgehalte en inzakkend talud sloot Waalenburg

De onlangs als hoofdingeland herkozen Arie Lap (Groen, Water & Land) blijft de ontwikkelingen binnen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) kritisch volgen. Antwoorden die hij kreeg op zijn vragen over het talud en het zoutgehalte van de nieuwe randsloot in Waalenburg stemmen hem niet tevreden.

"Het zoutgehalte in de hoofdwaterloop vanaf het oude land van Texel door Waalenburg was altijd redelijk zoet. Door het graven van een enorm breed en vooral diep kanaal is de kans enorm groot dat je zoutwerende klei/spier lagen gaat doorbreken, zodat de zoute kwel zeer sterk toe zal nemen. In het grotendeels gegraven nieuwe kanaal wordt nu reeds aanzienlijk zouter water aangetroffen."

HHNK antwoordt dat de wijziging van de grondwaterstroom is "gemodelleerd", om de effecten op de omgeving in kaart te brengen. "Wat het meest ingrijpt op de kwelstroom, is het opzetten van het waterpeil binnen het natuurgebied en daarnaast de aanleg van de randsloot. Deze is in het noorden 1,5 meter en langs de Nieuwlanderweg 1.05 meter diep."

HHNK verwacht binnen Waalenburg door het hogere waterpeil minder zoute kwel. "Het kan er mogelijk voor zorgen dat de kwelstroom in Waalenburg en bij de omliggende agrarische gronden verandert. De verwachting is dat dit geen nadelige gevolgen zal hebben, maar dit wordt onderzocht via monitoring." Hoe de afname van kwel in het gebied en de eventuele toename van kwel naar de randsloot zich zal verhouden, is bij HHNK niet bekend. Mocht een en ander tot opbrengstderving in de landbouw leiden, dan hanteert HHNK (dat bij bewezen schade door het water verantwoordelijk is) hiervoor het draaiboek schade.

Lap is ook kritisch over het inzakken van de oever van de randsloot, ook met het oog op de naastgelegen Nieuwlanderweg en afstroom van water. Volgens HHNK is in een deel van Waalenburg een proef gedaan met erosiebestendige klei. In het najaar wordt het resultaat bekeken. Mocht dit niet afdoende zijn, zal beschoeiing worden geplaatst of riet geplant.

Afbeelding