SV Oosterend te sterk voor ZDH

Met 2-0 winst in de eilandderby tegen ZDH heeft SV Oosterend zondag de koppositie verstevigd. De Zwaluwen boden stevig weerstand, maar het verschil was te groot.

De uitslag weerspiegelde de krachtverhoudingen op het veld en de stand van beide ploegen op de ranglijst. Oosterend met veertien gewonnen wedstrijden uit zestien duels bovenaan, ZDH in de onderste regionen. Na een matig seizoen kenden de Zwaluwen de laatste twee wedstrijden een opleving, wat voeding gaf aan een positief resultaat in de derby tegen Oosterend.

Maar dan moet je van goeden huize komen. SVO, onder leiding van coach Ruben Duinker, is bezig aan een ijzersterk seizoen. Met 42 punten bovenaan, negen punten boven nummer twee Sint Boys. Met nog zes wedstrijden te gaan komt het kampioenschap voor SVO in zicht. De posities zijn sterk bezet op bijna elke positie de baas. De Zwaluwen misten vier basisspelers, onder wie aanvoerder Daniƫl Bakker, Gijs de Graaf en Guido Boogaard, Koen Jansen was geblesseerd en twee oproepkrachten waren niet beschikbaar. De al gestopte Timo Westdorp en Lars Boogaard waren er wel, maar desondanks werd vooraf voor het ergste gevreesd.

SVO was van begin af aan gretig en scherp. Al in de vierde minuut gaf de doorgebroken Jeroen Abma van SVO met een stevig schot zijn visitekaartje af. Maar recht op ZDH-doelman Tom Reijnders af, die zondag menig redding verrichtte. SVO bleef druk zetten, maar voorzetten schoten voorlangs en corners leverden geen echte kansen op. Aan de andere kant waren er op de flanken wat schermutselingen, maar veel verder dan de 16-meterlijn kwam ZDH niet.

Na ruim een half uur een doorbraak. 340 toeschouwers die naar het sportpark waren gekomen zagen hoe Martijn Drijver na een gerichte pass doorbrak, uithaalde en SVO op 1-0 voorsprong zette. ZDH had niet de tijd om bij te komen, want enkele minuten later was het Hannes Eelman die uit een voorzet van Dylan Betsema alweer de tweede goal voor Oosterend aantekende.

De verwachting dat ZDH daarna onder de voet zou worden gelopen, kwam niet uit. De ploeg bood stevig weerstand en ging goed de duels aan, de Oosterenders slaagden er niet in de voorsprong uit te bouwen. Het spel golfde heen en weer, maar voorin ontbrak het de Zwaluwen aan een afmaker. De vrije trap die Tom Bijl kort na rust mocht nemen, ging net naast. Grootste kans voor SVO na rust was voor Pieter Jan Eelman, maar de doelman tikte over.