De Sanoo wordt in het dok van Damen gemanoeuvreerd.
De Sanoo wordt in het dok van Damen gemanoeuvreerd. Foto: Jeroen van Hattum

Superjacht in dok van Damen in Oudeschild

Zestig meter lang, tien meter breed, ontworpen door De Voogt in Haarlem en in 1979 gebouwd bij Van Lent op De Kaag. Het zijn enkele gegevens over de Sanoo die zaterdagmiddag werd afgemeerd in het dok van Damen in de haven van Oudeschild. Het schip werd in 1979 oorspronkelijk te water gelaten onder de naam Diana II en kreeg later de namen Dianamara en Nara voordat het de Sanoo werd. Onder de naam Nara was het schip jarenlang eigendom van de Libanese premier Hariri die in 2005 bij een aanslag om het leven kwam.

Het schip bleef daarna nog een aantal jaar in handen van de familie Hariri. Het jacht kent onder meer negen gastenverblijven voor achttien gasten en er is ruimte voor zeventien bemanningsleden. Het schip lag de afgelopen tijd voor onderhoud al bij De Vries in Makkum en werd zaterdag door de sleepboten Aegir en Vlieter van Friesland naar Oudeschild gebracht waar het in het dok is drooggezet.

De komende tijd wordt het schip geconserveerd, er vinden reparaties aan de schroefas plaats en het onderwaterschip van de Sanoo wordt behandeld en in de antifouling gezet. Het schip trok zaterdag de nodige bekijks in de haven.