Evelien Berbée op de bekkens.
Evelien Berbée op de bekkens. Foto: Job Schepers

Wildwesttaferelen

In dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn heeft fanfare Door Eigen Kracht (D.E.K) zaterdag een show van formaat neergezet. Met name na de pauze werd het thema 'Het Wilde Westen' groots opgepakt.

Volledig in stijl gaven de 'cowboys en indianen' het massaal toegestroomde publiek waarvoor het was gekomen. De zaal barstte bijna uit zijn voegen, zo druk was het. Met het naderende startsein in het vooruitzicht werden de nog binnenstromende bezoekers naar de laatste beschikbare stoelen gedirigeerd. Onder leiding van Wendy Prins trapte de fanfare af met het bombastische Conquest of Paradise, opgevolgd door 'Indian Summer' en een selectie uit de Disneyfilm 'Pocahontas'. Daarna kwam er een vrolijke noot op tafel. D.E.K had zich duidelijk goed voorbereid en hoewel er wel eens iemand een toon naast zat, was de kwaliteit overwegend hoog.

Ondanks dat Texel drie fanfares heeft, is de verscheidenheid groot. Ieder orkest heeft zijn eigen aanpak. Bij D.E.K wordt ieder jaar gekozen voor een thema en dit jaar was 'het Wilde Westen' uit de hoge hoed getoverd en uitvoerig uitgewerkt door Piet Schneider en Jos Berbée. Traditiegetrouw was aan alles gedacht. Van de muziek, de kleding van D.E.K. en de podiumaankleding - inclusief totempaal - en een diashow met allemaal wildwesttaferelen - van woeste, stoere cowboys tot meer historiegetrouwe afbeeldingen.

Het publiek genoot met volle teugen. Voor de pauze was D.E.K nog keurig in het zwart, maar - eveneens traditie - ging na de pauze het dak eraf. Toen de bezoekers terugkwamen van een drankje, was de fanfare gehuld in indianenpakken, cowboyhoeden en andere wild-west-kledij. Zo leek slagwerker Evelien Berbée zo uit de televisieserie 'Het kleine huis op de prairie' te zijn gestapt. Berbée was overigens één van de toppers van de avond. Alle soorten slagwerk wisselde ze af en snelde zich van links naar rechts om al het slagwerk te beslaan. Van de triangel tot bekkens en het nabootsen van hoefijzers, niets was te gek.

Het kiezen van een thema heeft als groot voordeel dat een optreden van D.E.K ieder jaar weer anders - en toch herkenbaar - is. Het publiek had een genoeglijke avond en er werd enthousiast meegeklapt en -gestampt. Het geheel sloot goed op elkaar aan en er werd vakkundig naar het grote eindschot toegewerkt. Op papier was dat 'Country Roads', maar met 'Tequila' en - ten tweede male - 'Ghost Riders in the Sky' werd het publiek getrakteerd op twee toegiften. De lat is hoog gelegd voor volgend jaar.