Rien Boer:
Rien Boer: "Varen blijft een belangrijk gevoel om onderweg te zijn met een blijvende beweging." Foto: Jeroen van Hattum

Water is belangrijk facet in mijn leven

Wat is uw favoriete plek op Texel?

De Slufter en de Volharding aan de ene kant en de haven aan de andere kant. Ze zijn niet vergelijkbaar. Maar op de Hoge berg heb ik ook al vele uren doorgebracht!

Hoe bent u op Texel terecht gekomen?

Vierentwintig jaar geleden waren we op de fiets aan het wadhoppen en we waren op Schier begonnen. Vanaf Vlieland kwamen we met de Vriendschap naar Texel en gingen we terug naar Bussum. We fietsten op Texel langs een bungalow waar mijn vriendin in de 70er jaren veel kwam en keken verlekkerd naar de locatie. Toen het vijf jaar later te koop stond, hebben we het gekocht en met plezier waren we hier met de kinderen ieder weekend. Vooral in de wintermaanden. Toen de kinderen klaar waren met studie en waren uitgevlogen, besloten we drie jaar geleden naar Texel te gaan en zijn we in Den Burg gaan wonen na zorgvuldig puzzelen waar we ons wilden vestigen. Mijn werk als personeelsman/opleider was als gevolg van de crisis van 2008 in 2010 geëindigd en ik was parttime werkzaam bij Connexxion.

OSG verdient een goede support in de komende periode

Wat voor werk doet u momenteel?

Nu doe ik twee dingen, werken bij TBO als chauffeur (oproepkracht) en in de zomermaanden als matroos bij de Vriendschap. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk voor IVN en dat betekent dat ik gastlessen geef op de scholen van Texel.

Wat is het bijzondere aan het rijden met de taxi?

De gesprekken met de mensen maken het werk boeiend. Zeker als je wat langer met elkaar in de auto zit. En helemaal als er ziekenhuizen bezocht moeten worden of als mensen hun familie gaan opzoeken.

Wat is het mooie aan varen?

In mijn familie waren diverse goede timmermannen die in hun privé tijd boten bouwden. Als kind moest ik mijn spaarpot omkeren om hout te kopen en als 10-jarige kreeg ik een houten kano die oom Ben had gebouwd met hulp van mijn opa.

Thuis hadden we geen geld voor een auto maar een boot hadden we wel! Daarna was het logisch om steeds een houten zeilboot te hebben en te onderhouden. Het water bleef daardoor in mijn leven steeds een belangrijk facet.

Toen ik weer een keer met een tweemaster naar Denemarken meevoer, waren er tien opvarenden en daartussen zat mijn huidige vriendin. De kennismaking met haar beviel goed en later bleek dat ik haar in 1973 al eerder aan de waterkant van Loosdrecht had ontmoet. Het varen blijft een belangrijk gevoel om onderweg te zijn met een blijvende beweging. Beetje los van moeder aarde.

Wat doet u zoal in uw vrije tijd op het eiland?

Naast concerten bezoeken, de hond uitlaten en trainen en soms kanovaren. De laatste anderhalf jaar heb ik de opleiding voor Natuurgids gedaan (IVN). Op dit moment doe ik een project voor het Vogelinformatiecentrum om alle kinderen van Texel bewust te maken van de lepelaar. Na een gastles geef ik ieder kind een knuffel in de vorm van een lepelaar. Tot op heden ben ik bij 400 kinderen in de klas geweest. Ik ben ook al een paar keer met een groep mensen op pad geweest om plastic te rapen. Daar word ik niet altijd vrolijk van, maar het is wel nuttig.

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Eerlijk, direct en nieuwsgierig! Soms een beetje rechtlijnig, maar goed mee om te gaan. Het verbaast me soms dat de Texelaar moeite heeft om nee te zeggen, waarschijnlijk komt het door het feit dat je op dit eiland altijd met elkaar verder moet. Het voelt wel prettig aan hoe ze met elkaar omgaan.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Texel is een mini-landje en heeft veel verschillende kenmerken; natuur, toerisme, landbouw en visserij. Ook is de bevolking een redelijke afspiegeling van wat er in Nederland gebeurt. We zagen het aan de uitslag van de verkiezingen. De natuur is misschien het kostbaarste wat we hebben en ik hoop dat de agrarische sector daar wil inpassen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De intentie om zelfvoorzienend te worden met energie sprak mij erg aan en ik denk dat we meer daarvoor moeten kiezen met alle technieken en middelen die er maar te vinden zijn.

Hopelijk zullen in de agrarische sector meer boeren kiezen voor de stijl van het bewerken van hun land die goed is voor de "biotoop" Texel, voor insecten, bloemen en (weide)vogels. Er mogen van mij ook wel meer bosjes komen.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De kinderen van Texel hebben een mooie en beschutte omgeving om op te groeien en hebben het recht op een goede middelbare school. De OSG verdient een goede support in de komende periode. Als een deel van de opleidingen naar Den Helder zou gaan, zou dat een groot verlies zijn. Het drugsgebruik van jongeren (heb ik van horen zeggen) is hoog en dat is een risico in de toekomst. Graag zou ik alle betegelde tuintjes weer groener zien worden en met meer bloemen.

Wat mist u op Texel?

Het (glad)roeien en een nachtboot.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De burgemeester.

Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Het is de belangrijkste bron van inkomsten en geeft de Texelse samenleving een openheid die hartverwarmend is. De drukte is te doen, maar ik geniet toch vooral van de rust in het voor- en najaar. De naam Texel is door het toerisme een magisch woord in de rest van Nederland! Het imago is zeer goed heb ik gemerkt en daardoor zal het toerisme zo groot blijven.

Wat doet u over vijf jaar?

Leven als een pensionado! Knutselen met de kleinkinderen en meer reizen, zeilen en fotograferen.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Gerard Bouwman, omdat hij een gezellige vitale collega is.