De ijsbaan in Den Burg, met op de achtergrond de Thijsseschool en de Burchtkerk.
De ijsbaan in Den Burg, met op de achtergrond de Thijsseschool en de Burchtkerk. Foto: Archief Texelse Courant

Leerlingen Thijsseschool vragen gemeente om opheldering: Blijft de ijsbaan in Den Burg?

Op Texel gaat al een tijdje de ronde dat de ijsbaan in Den Burg een parkeerplaats wordt. Goos van de Belt van de Thijsseschool stapte naar de gemeente en vroeg wat er nu eigenlijk gaat gebeuren.

Goos: "Veel mensen zijn daar voor maar ook heel veel tegen. Zoals de kinderen van de Jac. P. Thijsseschool. Die zijn een handtekeningen actie gestart in de school omdat ze vinden dat de ijsbaan moet blijven! Wij vroegen de wethouders hoe het nou eigenlijk zit."

Wat gaat er gebeuren met de ijsbaan en wanneer gaat dat dan gebeuren?

"Op dit moment heeft de gemeente nog geen besluit genomen om het veld achter de Jac. P. Thijsseschool aan te passen."

Waarom wordt het een parkeerplaats?

"Door verschillende groepen mensen is aangegeven dat op dit veld geparkeerd kan worden. Sommigen vinden dat er wel 400 parkeerplaatsen gemaakt kunnen worden. De gemeente vindt het belangrijk dat het gebied een groene uitstraling houdt, net als in een park. Ook vinden we vierhonderd parkeerplaatsen wel erg veel. In het verleden heeft op deze plek een grote muziektent gestaan. Misschien kunnen dat soort dingen vaker gebeuren. De mensen van de gemeente zijn nu nog goed aan het nadenken wat de beste oplossing is voor dit gebied."

Er wordt veel gebruik van gemaakt als voetbalveld, waar moeten die kinderen dan spelen?

"Binnenkort wordt gestart met werkzaamheden aan de Emmalaan. Vanaf eind april begint de aannemer. Vanaf dat moment zal een deel van het grasveld gebruikt worden om hopen aarde en zand op te slaan. Maar er blijft ook ruimte over om te spelen.

Verder zal over ongeveer twee jaar op de plek waar nu nog de sporthal Ons Genoegen staat, een schoolgebouw komen met daaromheen een schoolplein.

Het schoolgebouw is voor alle leerlingen van de basisscholen in Den Burg, ook voor die van de Jac. P. Thijsseschool. Dat schoolplein is ook buiten de schooltijden te gebruiken als speelplaats voor kinderen."

Dat was het interview met de wethouders.

De kinderen van de Thijsseschool hopen dat het nog lang blijft.