De familie Boom (met aanhang), nazaten van Jan en Naantje Boom die vroeger in Oudeschild woonden.
De familie Boom (met aanhang), nazaten van Jan en Naantje Boom die vroeger in Oudeschild woonden. Foto: Jeroen van Hattumm

"Gevoel samen als gezin één blok te vormen"

Hardwerkend, enige mate van eigenwijsheid, niet op de mond gevallen, maar bovenal als één blok opkomend voor elkaar als het nodig is.

Enkele eigenschappen van de familie Boom die zaterdag naar voren kwamen tijdens de 'Grote Bomendag' in De Cocksdorp. Alle twaalf kinderen van Jan en Naantje Boom uit Oudeschild waren bij elkaar, evenals de meesten van hun 28 kinderen en vijftig kleinkinderen. In totaal waren meer dan honderd personen (inclusief aanhang) op de 'Grote Bomendag' aanwezig.

Extra bijzonder was de presentatie van een manuscript over de familie Boom dat Margreet Berndsen uit Den Burg heeft gemaakt. Zij interviewde van 2012 tot en met 2014 alle twaalf kinderen (Piet, Wim, Hans, Kees, Martien, Alphons, Margreet, Ria, Sjef, Annelies, Theo en Ruud) en zette hun herinneringen aan het opgroeien in het grote gezin in Oudeschild op papier. De een was aanvankelijk enthousiaster dan de ander over het idee van een boek, maar uiteindelijk werkte iedereen mee aan de interviews waardoor er een uniek tijdsdocument ontstond.

Petra Graaf-Boom maakte tegelijkertijd tijdens alle interviewsessies video-opnames waardoor alle gesprekken op beeld zijn vastgelegd. In totaal zestig uur beeldmateriaal waarvan zaterdag een korte selectie werd getoond waarin alle twaalf kinderen Boom aan het woord kwamen.

Dat leerde onder meer dat het gezin Boom op een gegeven moment dusdanig groot werd dat de oudste kinderen de jongste kinderen begonnen op te voeden. Zo vertelde Ruud, de jongste van de twaalf, dat zijn ouders wel hun stempel op de opvoeding drukten, maar dat het verder vooral zijn broers en zussen waren die de opvoeding deden. Het kon onderling lang niet altijd 'pais en vree' zijn tussen de broers en zussen, maar ze deelden wel sterk het gevoel dat ze samen één blok vormden. Als het nodig was, waren ze er onverbiddelijk voor elkaar. Dat was toen en uit de gesprekken met Margreet bleek dat dat gevoel altijd is gebleven. Mooi voorbeeld was hoe bij één van de twaalf ooit pannen op het dak moesten worden gelegd. Nadat de kotters binnen waren, zat het dak vol 'Bomen' die met elkaar de klus klaarden. Bijzonder was ook te zien dat de meeste kinderen allemaal in Oudeschild zijn blijven wonen en allemaal werk in en om het dorp vonden.

Belangrijke factor was dat Jan en Naantje hun kinderen al op jonge leeftijd de ruimte gaven om - binnen de mogelijkheden - te worden wat ze wilden worden. Dat ging gepaard met de moraal om hard te werken, iets waar de Bomen tot de dag van vandaag om bekend staan. De eigenschap om 'recht voor zijn raap te zijn' leidde ook op volwassenen leeftijd wel eens tot botsingen, maar dat werd opgelost binnen de vertrouwdheid van het gezin die ze met elkaar deelden. "Dan was het soms even een paar stevige vloeken en later zat je met elkaar weer aan de thee."

Bedoeling is dat het beeldmateriaal en het manuscript op termijn leiden tot een film en een boek. Volgens Margreet Berndsen is het nu een kwestie een uitgever voor het boek te vinden. Ze had er in ieder geval vertrouwen in en ze zag de twaalf kinderen Boom nog wel een keer bij De Wereld Draait Door in beeld verschijnen. De twaalf kinderen houden één keer per jaar een reünie, hun kinderen houden een keer in de twee jaar een neven- en nichtendag. Ze hadden beide bijeenkomsten voor de gelegenheid gecombineerd, zodat iedereen tegelijkertijd bij elkaar kon zijn.