Zorg omwonenden over uitbreiding MAB

De gemeente moet de ontwikkelingen op en rond het crossterrein van de MAB kritisch bekijken. Dat schrijven omwonenden in een brief aan de gemeenteraad. Maar het verzoek om opschorting van het besluit over een lening aan de MAB voor de aankoop van twee hectare, vond geen gehoor.

In de brief geven de omwonenden uiting aan hun zorg. "In een tijd waarin de begrippen "Duurzaam Texel " en " Eiland van Rust en Ruimte" veelvuldig door de gemeente worden gehanteerd, lijkt het ons niet alleen wenselijk maar ook noodzakelijk om de overlast van lawaaisporten aan banden te leggen, of op z'n minst binnen de perken te houden." Het Speedweekend in 2018 was de druppel die de emmer deed overlopen. Op het gemeente volgde een gesprek over de edities van dit jaar en daarna. Maar de gesprekken waren voor de burgemeester geen reden de MAB vergunning voor volgende edities te onthouden.

Nu de MAB het terrein van vier hectare, met financiƫle hulp van de gemeente, mag uitbreiden naar zes hectare, stemt dit de buurtbewoners niet gerust. Ze signaleren dat het terrein in toenemende mate wordt gebruikt door overkantse crossers. "Zo dient het onbedoeld een regiovoorziening."

De MAB spreekt niet tegen dat de sport overlast met zich meebrengt. "De bijdrage van de MAB Club Texel is om deze overlast zoveel mogelijk te beperken, maar daarover in ieder geval met de bewoners in gesprek te blijven. Deze gesprekken vonden volgens ons altijd op een prettige en constructieve wijze plaats in onze kantine."

De MAB stelt verder dat de club in de brief wordt aangesproken "op een aantal zaken die buiten de verantwoordelijkheden van de vereniging liggen. Onze insteek is slechts om een mooi sportevenement te organiseren, waarbij wij te allen tijde bereid zijn de overlast zoveel mogelijk te beperken." Met wel de opmerking dat de evenementenaanvraag moet worden getoetst "op de inhoud en niet op heersende sentimenten." De raadscommissie bespreekt de brief dinsdag 2 april.