Het terrein van de Kompasschool, één van de vrijkomende locaties, mogelijk voor huizenbouw.
Het terrein van de Kompasschool, één van de vrijkomende locaties, mogelijk voor huizenbouw. Foto: Google Maps

"Actieplan Wonen" om huisvestingsproblemen een halt toe te roepen

Koopwoningen die voor velen onbetaalbaar zijn, jarenlang wachten op een huurwoning en bedrijven die hun (tijdelijke) personeel niet kunnen onderbrengen. Om de oplopende huisvestingsproblemen zoveel mogelijk een halt toe te roepen komt het college nu met het "Actieplan Wonen".

Het actieplan omvat een serie van maatregelen. Zoals de herinvoer van de huistvestingsvergunning voor mensen met een economische of maatschappelijke binding met Texel. In de Huisvestingswet is hiervoor een uitzondering opgenomen voor de Waddeneilanden. Ander plan is het versnellen van het woningbouwprogramma. Het gaat om 350 tot 400 woningen op meerdere plaatsen, zoals vrijkomende schoollocaties. Niet in tien jaar, maar in vijf jaar. Om het tempo te verhogen wil het college inzetten op extra projectleiding. "Hierdoor kunnen zo'n 60 woningen per jaar worden gerealiseerd. Dit is twee keer zoveel als gebruikelijk."

In navolging van de tijdelijke woonunits aan de Slingerweg kijkt de gemeente waar snel meer soortgelijke units geplaatst kunnen worden voor sociale woningbouw. Ook wordt met het bedrijfsleven gekeken naar oplossingen voor huisvesting van (seizoens)werknemers. Op 25 februari is een brainstormavond geweest vanuit de verschillende branches. De gemeente wil faciliteren om de ideeën die hier naar voren kwamen te kunnen realiseren.

De handhaving van illegale verhuur van permanente woningen is aangescherpt. Nadat hiermee in september/oktober 2018 is gestart, zijn inmiddels 28 gevallen afgehandeld. Aan de betreffende huiseigenaren is waar nodig een dwangsomopgelegd, om de illegale verhuur te stoppen. Met enige coulance, lopende verhuurafspraken mogen de eerste maanden worden nagekomen. Maar daarna kunnen deze woningen weer toegevoegd worden aan het woningbestand.

Tijdelijk wonen in recreatieve eenheden was bij uitzondering al toegestaan, voor noodgevallen is daar nu beleid voor gemaakt. Dat maakt het mogelijk dat de gemeente voor tijdelijke noodsituaties voor maximaal drie jaar, toestemming kan geven om in een recreatieve opstal te wonen. Het moet wel gaan om een legale en brandveilige situatie, alleen voor huishoudens met een economische of maatschappelijke binding op Texel. Wie daarvoor in aanmerking denkt te komen, kan al contact opnemen met de gemeente.

Het actieplan Wonen wordt dinsdag 2 april in de raadscommissie besproken.